La Mercè impulsa el primer Memorial Vicenç Pagès Jordà

El centre cultural obre el curs amb el primer acte de la Setmana dels Bertrana i una exposició de Quico Estivill

La Setmana dels Bertana reunirà els guanyadors dels primers premis de novel·la

L'escriptor Vicenç Pagès Jordà, en una imatge del 2018.

L'escriptor Vicenç Pagès Jordà, en una imatge del 2018. / Lucía Franco de Paz (ACN)

Alba Carmona

Alba Carmona

El Centre Cultural La Mercè de Girona impulsa el Memorial Vicenç Pagès Jordà. Lliçons de narrativa contemporània. El 14 de desembre, el dia que l’escriptor hauria fet 60 anys, tindrà lloc la primera edició d’aquesta trobada entre lectors i autors amb ganes de reflexionar sobre literatura contemporània. Partint de l’admiració per l’obra i la figura de l’escriptor empordanès, es tractaran temes i autors que hi tinguin punts de contacte. En la seva primera edició, el professor de literatura anglesa a la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga, posarà Pagès al costat de la literatura de grans autors amb la conferència Un gat i un encàrrec: Hemingway, Carver i el rastre de Txèkhov.

El Memorial Vicenç Pagès serà un dels actes destacats de la programació de tardor de La Mercè, que s’obre aquest dijous amb la conferència inaugural de la Setmana dels Bertrana (18.30), a càrrec de Ramon Rolsona, i la inauguració de l’exposició Rag and bone de Quico Estivill. Comissariada per Eduald Camps, crític d’art de Diari de Girona, la mostra planteja un recorregut que posa en entredit els parracs més transcendents de la societat, les banderes, i els vells somnis de permanència humans (cranis i màscares funeràries) a partir d’una poètica transversal, de la pintura més tradicional a la instal·lació videogràfica.

Pel que fa a la programació d’humanitats, hi destaca el cicle Pensament feminista, que comptarà amb l’escriptora M. Àngels Cabré, la sociòloga Marina Subirats, la historiadora Sílvia Planas i la psicòloga especialitzada en violències de gènere Alba Alfageme. També hi haurà una nova edició del Club Trias de Lectura d’Assaig i el Bòlit Pensament. 

En la programació d’arts visuals, destaquen les exposicions fotogràfiques de Mercè Ribera i Cristina Ferrer. A més, Verònica Aguilera, guanyadora de la Beca de residència en ceràmica contemporània 2022 del Bòlit n’exposarà el resultat a Càpsula del temps #Girona2022. Sabrina Arnault, María Monegro, Jorge Egea i Edgar Massegú són altres artistes que exposaran a La Mercè aquesta temporada.