Temporada Alta estrena La PetiTa, un dia per reivindicar els espectacles familiars

El festival i El Pot Petit impulsen una jornada per a les famílies per posar en valor un tipus de propostes que «se solen fer amb molta passió i pocs mitjans»

Se celebrarà l’1 d’octubre al Palau de Fires i neix amb voluntat de continuïtat 

Presentació de 'La petitTA', de Temporada Alta i El Pot Petit

Presentació de 'La petitTA', de Temporada Alta i El Pot Petit / Marina López/ACN

Alba Carmona

Alba Carmona

El Temporada Alta i El Pot Petit estrenaran l’1 d’octubre una jornada dedicada al públic familiar amb l’objectiu de reivindicar un tipus d’espectacles que «se solen fer amb molta passió i pocs mitjans». La PetiTA neix d’una col·laboració del festival amb el grup de música familiar, que s’ha encarregat de la direcció escènica i encapçala el cartell, al costat de Black Music Big Band, Brodas Bros, Vaivén Circo, Campi Qui Pugui, Xirriquiteula, Les Estampades o Marc Serrats.

«Hem de reivindicar que aquest tipus de programació s’ha de fer en les millors condicions, una realitat que no és habitual al sector», explica Sunyer, i posa l’exemple que «s’estan pagant els mateixos caixets als artistes que fa quaranta anys». 

Hi coincideixen Helena Bagué i Siddartha Vargas, la Jana i en Pau de El Pot Petit, que expliquen que «a vegades cal demanar coses òbvies, com ara escenaris o equips de so com cal».

«Aquí hi haurà escenaris, pantalles, il·luminació i el que necessitin», continua Sunyer sobre una jornada que, remarca, «no és un concert ni un espectacle, sinó molts i de diversos llenguatges artístics».

Un dels plats forts de la jornada serà un concert d’El Pot Petit en col·laboració amb la Black Music Big Band, amb les cançons del grup gironí en format big band amb una trentena de persones sobre l’escenari.

«En tot el festival només hi ha un altre espectacle que inclogui tants intèrprets», explica Sunyer sobre aquesta coproducció entre el festival i el grup que ja ha començat els assajos.

Després del concert «especial» de la banda hi ha prevista una «sorpresa» de la qual només han volgut donar una pista: «és una cosa que li agrada molt» a en Pau d’El Pot Petit.

La prova d'un nou format

Sunyer apunta que és La PetiTA és la prova d’un format nou pel festival, aprofitant la recuperació de Fira de Girona com a escenari per a espectacles de gran format i que la intenció és que tingui continuïtat si la resposta del públic és bona.

De moment, porten venudes 1.500 entrades. La previsió és que l’aforament no superi les 2.500 persones, per «prioritzar la comoditat de les famílies». En aquest sentit, s’hi podrà entrar i sortir en qualsevol moment, hi haurà un espai de calma per als més petits i, tot i que hi haurà un espai per a food trucks, s’hi podrà dur menjar i beure de fora.

Aprofitant la infraestructura que el festival muntarà al Palau de Fires pel concert d’Antònia Font el dia abans, s’ha previst una jornada d’11 del matí a 7 del vespre, amb espectacles de gran format música, dansa o circ repartits en dos escenaris, un dels quals inclourà pantalles i realització, per a un ventall d’edats ampli.

«Hem plantejat la programació com un mirall del que ofereix Temporada Alta, des d’artistes locals, com Les Estampades, a catalans, espanyols i internacionals, com Hands Down Circus», explica Vargas.

Així, en l’apartat musical, a banda de El Pot Petit, Brodas Bros presentarà Hipstory, un repàs sobre la història del hip-hop. En circ, Les Espampades hi duran els seus espectacles de dansa aèria; Vaivén Circo presentarà Esencial, una proposta circense inspirada en la joguina Arc de Sant Martí de la pedagogia Waldorf i Hands Down Circus un espectacle de duet acrobàtic. També hi haurà instal·lacions participatives i espectacles itinerants de Campi Qui Pugui i Xirriquiteula.

La jornada serà accessible, amb espectacles interpretats en llengües de signes catalana, sistemes de bucle magnètic i motxilles vibratòries.

Nou espectacles familiars

La PetiTA és la proposta més destacada del festival pels més petits, però no l’única.  En aquesta edició hi ha nou espectacles familiars, quatre dels quals són estrenes: la nova proposta de la companyia Ninnus amb Cascai Teatre titulada Juguem?, l’espectacle de clown Com els pingüins que presenta La Bleda; la història d’una nina d’una capsa de música que no sona que signa Orelles de Xocolata i es titula On/Off; i finalment Madame Luimère, l’espectacle de màgia de Faló Garcia i La Menuda Produccions.