Girona compra la seu del Bòlit al Pou Rodó per 379.000 euros

Havia estat la seu de la Fundació Espais i ja es va dissenyar pensant en les necessitats d'un centre d'art contemporani

Fins ara l'Ajuntament el llogava per 2.300 euros mensuals

Una exposició a la seu del Bòlit al Pou Rodó.

Una exposició a la seu del Bòlit al Pou Rodó. / Marc Martí Font

Alba Carmona

Alba Carmona

L'Ajuntament de Girona ha comprat la seu del Bòlit al Pou Rodó. El consistori ha tancat la compra del local de planta baixa on està situat el Centre d'Art Contemporani, a la plaça del Pou Rodó núm. 7-9, per 379.200 euros. La Junta de Govern Local en va aprovar l'adquisició a Buildingcenter SA i aquest dijous se n'ha firmat la compravenda, que servirà per mantenir un equipament molt vinculat a l'art contemporani de la ciutat, ja que es va idear l'any 2001 per aquest propòsit, com a seu de la Fundació Espais, Centre d'Art Contemporani, i segons l'ajuntament, a la llarga suposarà un estalvi econòmic perquè es deixarà de fer front al lloguer.

L'adquisició del local respon a un dels compromisos en inversions adquirit per l'anterior govern, de JxCat i ERC. A més, com ha explicat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats, a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), s'ha aprofitat que ara s'acabava el lloguer actual -de 2.300 euros mensuals- i que el local, precisament, estava en venda. "Hi ha dos elements clau en aquesta compra; per una banda, perquè el Bòlit és un espai consolidat dins la cultura de Girona, i per l'altra, perquè econòmicament a mig termini l'adquisició suposarà un estalvi per a l'Ajuntament, si tenim en compte que el lloguer podria apujar-se", ha concretat Quim Ayats.

El local té 289,86 m2 útils i va ser pensat, dissenyat i creat l'any 2001 específicament com a local destinat al treball en art contemporani, amb sales obertes que permeten un recorregut expositiu ampli, aparadors a les tres façanes, una biblioteca i una il·luminació adequada per a les exhibicions. L'arquitecte Frederic Cabré en va concebre el disseny, la distribució i les característiques físiques tenint en compte les necessitats d'un centre d'art, per a ser la seu de la Fundació Espais. La institució, creada el 1987, es va instal·lar en aquest espai de nova creació a partir del 2000 i fins al 2010, quan va desaparèixer.

Després de set anys tancat, el Bòlit s'hi va instal·lar el 2017, recuperant un espai simbòlic per a la comunitat artística de la ciutat. En aquest sentit, el Bòlit ha respectat des de l'inici les marques d'identitat de la Fundació Espais que hi ha a la façana i hi va instal·lar una placa de reconeixement amb la cronologia històrica de l'equipament.