Josep Pastells es retroba amb Odell Kraus a «Desfici»

L’autor recupera el personatge, «un perdedor a qui tot li surt malament», en una història ambientada en una Girona confinada 

El periodista i escriptor Josep Pastells.

El periodista i escriptor Josep Pastells. / David Borrat

Alba Carmona

Alba Carmona

El periodista i escriptor Josep Pastells es retroba amb el personatge d’Odell Kraus a la seva nova novel·la, Desfici. Més d’una dècada després de Vida i miracles d’Odell Kraus, l’obra ambientada a la Creueta amb què va guanyar el premi Marian Vayreda i que va publicar després Empúries, el quartenc reprèn un personatge que se li assembla, amb qui comparteix data de naixement, ciutat, professió i fins i tot, problemes de salut, però que no és ell.

Pastells va ressuscitar Kraus, «un antiheroi, un perdedor a qui tot li surt malament», per a un relat de l’antologia de contes Històries de tramuntana, publicat per la petita editorial empordanesa Lluny del Ramat l’any passat. Aquell retrobament entre vells coneguts va anar tan bé que ha acabat reeixint en l’onzena novel·la de l’autor, també publicada amb Lluny del Ramat, amb una història ambientada en una ciutat que no es diu mai que és Girona, però que és perfectament identificable, enmig del confinament més estricte.

Si a Vida i miracles d’Odell Kraus era un narrador en tercera persona qui narrava l’etapa iniciàtica del personatge, amb pas per l’adolescència i la descoberta del sexe, ara és un Odell ja madur qui pren les regnes del relat i l’explica en primera persona.

Com Pastells, té ara 57 anys, es dedica al periodisme en una ciutat de mida mitjana travessada per quatre rius i pateix del cor. 

«Jo sempre insisteixo que no és un alter ego, però com que té moltes coses meves, la gent no s’ho creu», explica l’escriptor, que reconeix que ell és el primer a jugar amb aquestes similituds. De fet, la novel·la inclou fins i tot un capítol amb un episodi de mort sobtada «bastant fidedigne» al que va viure ell mateix.

Semblances amb l’autor a banda, el «personatge catastròfic» d’Odell Kraus passa per una temporada complicada: la dona se li està morint de covid a l’hospital i en el moment de més cruesa de la pandèmia, viu ofegat per les restriccions imposades per frenar el virus. Per sentir-se lliure, fa petites sortides nocturnes, una excusa que permet a Pastells abordar qüestions com el control veïnal durant el confinament o la vigilància policial, «coses que vistes amb perspectiva són totalment ridícules».

També ho són, en certa manera, els records de la vida amorosa del protagonista, que va repassant en forma de petits flaixos. Fins a una vintena de dones passen pel llit de Kraus, «però el llibre no té res d’eròtic, més aviat de calamitós, segons com ho llegeixi el lector, perquè he buscat l’humor i la paròdia, amb personatges grotescos que freguen constantment el ridícul», reconeix.

Un nou relat

Desfici no serà la darrera aventura d’Odell Kraus, perquè el segon volum d’Històries de tramuntana, que es publicarà l’any vinent, també inclourà una narració protagonitzada pel personatge, en aquest cas ambientada d’aquí a un parell d’anys.

Preguntat per la possibilitat de recuperar-lo per a una altra novel·la més endavant, Pastells no ho té ara al cap, però tampoc no descarta que Odell Kraus es torni a creuar una altra vegada al seu camí.

Subscriu-te per seguir llegint