Els III Temps de les Arts premien 'De rerum natura' del Centre d'Art Contemporani de Girona o Renaldo & Clara

La tercera edició dels guardons reconeixen la creativitat artística i cultural de tots els territoris de parla catalana

El principal guardó en la categoria d'Arts Visuals s'ha atorgat a la "programació transversal" "De rerum natura", presentada pel Centre d'Art Contemporani de Girona (BÒLIT), amb la direcció d'Ingrid Guardiola.

El principal guardó en la categoria d'Arts Visuals s'ha atorgat a la "programació transversal" "De rerum natura", presentada pel Centre d'Art Contemporani de Girona (BÒLIT), amb la direcció d'Ingrid Guardiola. / Els Temps de les Arts

Francesc Voltas

De rerum natura del Centre d’Art Contemporani de Girona o l'àlbum La boca d’aigua del grup Renaldo & Clara, són alguns dels premiats a la tercera edició dels Premis El Temps de les Arts. El certamen impulsat per la Fundació Francesc Eiximenis i amb la col·laboració de la Federació Llull i la Xarxa Vives d’Universitats ha reconegut “la creativitat artística i cultural de tots els territoris de parla catalana”. Els vuit projectes guanyadors s’han conegut al programa dirigit per Lluís Danés “Premis Els Temps de les Arts”, emès a TV3, i que s’ha rodat a l’antiga presó La Model. El projecte de Danés ha coincidit amb el centenari del naixement d’Antoni Tàpies i Vicent Andrés Estellés, i de l’assassinat de Salvador Puig Antic, fa 50 anys.

A més de reconèixer “el talent dels creadors i projectes fets en els territoris de parla catalana”, els Premis El Temps de les Arts pretenen “estimular la cultura d’innovació” amb l’objectiu de “superar les fronteres” mitjançant les set categories o modalitats que el conformen. Els creadors i projectes guardonats han rebut un premi econòmic de 3.000 euros i un Gra de sorra, obra dissenyada per l'artista Perejaume. Tots els projectes es podran veure i consultar en el web oficial dels premis.

Arts visuals

Enguany, el principal guardó en la categoria d’Arts Visuals s’ha atorgat a la “programació transversal” De rerum natura, presentada per BÒLIT, Centre d’Art Contemporani de Girona, amb la direcció artística d’Ingrid Guardiola. Aquesta programació fixa conté exposicions, debats i diverses activitats que tracten sobre ecosistemes, sostenibilitat i emergència climática. El jurat ha definit el projecte com una “proposta rigorosa i coherent que demostra la implicació amb el territori entès com un espai de creació, pensament i reflexió”.

El primer accèssit s’ha lliurat a El maestrat filmat, de Fermín Sales, i el segon a la Fundació Suñol per l’exposició Memòries creuades. Les col·leccions com a territori de creació, comissariada per Glòria Picazo, amb la col·laboració de la Fundación Juan March.

Música clàssica

En la categoria de Música Clàssica, el projecte guanyador ha estat Lectures différentes, impulsat pel quartet de saxòfons Kebyart. El jurat ha valorat “el compromís artístic amb l’excel·lència del quartet de saxos, la qualitat interpretativa i d’arranjaments, l’aposta per compositors actuals i la interpretació del repertori clàssic adaptat a un nou ensemble no tradicional”. La Gio Symphonia, per 10 anys i Terra en boca s’han endut els dos accèssits corresponents.

Música popular

L’àlbum del grup lleidatà Renaldo & Clara La boca d’aigua s’ha imposat a la categoria de Música popular. El jurat ha tingut en compte “la persistència i saber mantenir-se i reinventar-se en cada disc, amb un esperit de superació que el nou disc deixa fora de dubte” del grup. El Projecte Hyper_O, de Carles Viarnès i Orgues Blancafort OM, i No diré res de mi, de Meritxell Gené, han obtingut respectivament el primer i segon accèssit.

Arts escèniques

La modalitat d’Arts escèniques ha premiat dos projectes distingits Ex Aequo: “nilak” “que planteja un model a través d’un projecte artístic, social i cultural per apropar les arts escèniques contemporànies a tot el territori català, a la vegada que realça els espais ja existents”, a més d'On comença el bosc acaba el poble, presentat per Monte Isla, una peça sobre la idea de natura, sobre com es mira i representa.

Arquitectura

48 habitatges de Protecció Pública a Magaluf, Calvià, presentat per LLOC Arquitectes, Adrà Talens i Itziar Lafuente és la primera opció del jurat per a la categoria d’Arquitectura. El projecte “té com a objecte principal donar resposta a la crisi habitacional i climàtica a l'àmbit de les Balears.” Respecte dels accèssits, el primer se l’ha emportat Habitatges socials 1737, d'Harquitectes, i el segon ha estat per a 10k House, de TAKK (Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño).

Patrimoni

En la categoria de Patrimoni s'ha distingit l’exposició Tros de dona, presentada pel Museu de la Vida Rural, una mostra que se centra en “reivindicar el paper de les dones al llarg de la història valorant les moltes tasques diàries i necessàries per al sosteniment de la vida”. El primer accèssit ha estat per Refugiats, de Cal Pal, Espai Socio-Cultural i Lazzigags Produccions, mentre que el segon accèssit ha estat atorgat a Caçadora de masies, presentat per Marta Lloret.

Cinema experimental

En la categoria de Cinema experimental, la novetat d’enguany, el projecte audiovisual guanyador ha estat Venezia Palcoescenico d’Antoni Pinent, un conjunt de curts de films americans, italians i britànics situats a la ciutat de Venècia. Per altra banda, FEMER, de Jaume Coscollar i Ana Pffaf ha estat la proposta distingida com primer accèssit.