Un Pepe Sales en defensa dels drets del col·lectiu LGTBIQ+

La vigència del pensament de l’escriptora i mecenes cultural Natalie C. Barney guiarà el festival, que arrenca dissabte amb un espectacle de drag queen a La Mercè de Girona 

El festival Pepe Sales reviurà l’esperit de l’efervescent saló literari de Natalie Barney

Alba Carmona

Alba Carmona

La vigència del pensament de l’escriptora i mecenes Natalie Clifford Barney (Ohio, 1876 - París, 1972), amfitriona de les reunions literàries del Saló Barney de París durant sis dècades, guiarà un festival Pepe Sales dedicat a la defensa del col·lectiu LGTBIQ+. Un cabaret drag a l’antic convent de La Mercè de Girona obrirà la dissetena edició del festival organitzat per La Penyora Cultura, que se celebrarà del 20 de gener al 7 de febrer. Com és habitual, el festival underground comptarà amb la participació desinteressada d’artistes com el cineasta Albert Serra, les ballarines Sol Picó i Natsuki o els músics Alfonso Vilallonga i Smoking Bambino, amb creacions creades expressament per reivindicar Barney i «la ideologia de mostrar-te tal com ets», assenyalen els seus impulsors, Consol Ribas i Lluís Llamas.

El festival Pepe Sales «sempre busca personatges maleïts que lliguin amb el moment que vivim i Barney va ser una de les personalitats culturals més rellevants del segle XX, una dona no censurada però si oblidada per la història, que és pitjor», diu Ribas, que remarca que «donar llum al personatge és parlar de drets i de futur, perquè empoderava a través de la cultura».

En aquest sentit, Ribas recorda que Natalie Clifford Barney, que es va declarar lesbiana tot just iniciat el segle XX i va escriure poemes d’amor cap a dones que va signar amb el seu nom, va ser «inspiradora» i «empoderadora» d’artistes com Colette i Renée Vivien. També va ser la creadora de l’Acadèmia de les Dones davant de l’oficial francesa, formada només per homes.

La faceta per la qual se la recorda, però, va ser com a responsable del Saló Barney de París, pel qual van passar escriptors de la talla de T.S. Eliot, André Gide, Max Jacob, Rabindranath Tagore o Truman Capote, a més de Marcel Proust.

Recentment d’actualitat per ser una de les protagonistes d’una mostra al Centre Pompidou de París dedicada a la contribució dels artistes a les lluites LGTBIQ+ des dels inicis del segle XX, Barney és pels impulsors del Pepe Sales «un d’aquells personatges que cal rescatar quan la societat els necessita». En el cas del certamen, serà una bona excusa per unir entreteniment i reflexió, les dues branques del cartell, assenyala Llamas.

Per la seva banda, la presidenta de l‘Espai LGTBIQ, Anna Tortosa, i la presidenta del Grup Lesbianes de Girona, Rosa M. Vilaseca, han destacat la presentació de la programació la importància del festival per visibilitzar el col·lectiu i els seus drets en un context com l’actual. 

A partir del 20

El festival es posa en marxa aquest dissabte al Centre Cultural la Mercè amb un espectacle drag queen en format de cabaret al qual s’ha unit a darrera hora una de les concursants d’Eufòria, Elena, i la inauguració de dues exposicions, que restaran obertes fins al 7 de febrer. Per una banda, hi ha prevista una mostra fotogràfica i per l’altra, la tradicional d’arts plàstiques, que enguany servirà per homenatjar l’artista Pau Baena, mort recentment. En total, una seixantena d’artistes participen en les dues mostres amb obres dedicades a la figura de l’amazona, a Barney i a la reivindicació dels drets dels col·lectius LGTBIQ+.

L’endemà hi haurà la projecció al Cinema Truffaut de Carol de Todd Haynes i un vermut literari, el dilluns 22, l’escriptora Sara Torres oferirà una conferència prèvia a una lectura de poemes.

La gala principal tindrà lloc dimarts amb divuit actuacions previstes de disciplines com música, teatre o dansa, dimecres s’organitzarà un festival de curtmetratges inèdits i dijous hi haurà un debat sobre militància, activisme i llibertats assolides per les persones LGTBIQ+ amb la participació de la investigadora i activista trans Judith Juanuix, la presidenta de Volt Spain Rachele Arciulo o l’artista i «arqueòloga del travestisme ibèric» Rubèn Anton, entre altres.