Mazoni: «Sense la pressió d’un disc imminent, estic recuperant sensacions del principi»

Jaume Pla s’acomiada temporalment del públic amb un concert aquest divendres a l’Auditori de Girona: «només marxo per agafar aire»

Un concert de Mazoni a Girona, en una imatge d'arxiu.

Un concert de Mazoni a Girona, en una imatge d'arxiu. / MARC MARTI FONT

Alba Carmona

Alba Carmona

«Només anunciar necessitava un temps per descansar i agafar forces, és com si m’hagués alliberat. M’he destensat i ja he escrit coses noves, sense tenir la pressió d’un disc imminent, estic recuperant sensacions del principi», assegura Mazoni. El músic bisbalenc actua demà a l’Auditori de Girona, en el primer dels dos concerts especials que oferirà abans d’una aturada indefinida, un «temps mort», com el defineix ell mateix, per oxigenar-se i tornar a la música, perquè deixa clar que tornarà.

«Al principi d’anunciar-ho potser hi havia una mica de confusió, hi havia qui es pensava que marxava del tot o que m’havia passat alguna cosa personal, però ara ja està clar que només marxo per agafar aire i omplir-me de nou», diu Jaume Pla, que remarca que la pausa es deu estrictament a motius professionals.

«Davant la perspectiva de fer un disc nou, no m’hi vaig veure amb forces. I això sumat al fet que algun concert de l’any passat no estava motivat, em va fer convèncer, perquè jo sempre he donat el 100% de mi, tant a l’escenari com als discos», assenyala.

En aquest sentit, atribueix la necessitat de frenar al desgast de vint anys de carrera i la dinàmica de treure un àlbum i fer una gira. «Són deu discos, 111 cançons de Mazoni i gires constants, en un país no molt gran on acabes tocant als mateixos llocs», apunta el músic de la Bisbal, que a més del concert de Girona, dins el festival Neu!, en té previst un altre el 24 de febrer a la sala Apolo.

Encara no té clar què farà a partir del 25 de febrer: «la meva idea era escriure alguna cosa fora de la música, però des que he anunciat el comiat temporal he escrit més cançons. Deslligar la música de l’activitat professional m’ha fet tornar la curiositat».

«Ara mateix el més important és fer el que em vingui de gust, tant si és fer com no fer. En algun moment hi haurà coses fetes i serà el moment de donar-li forma de nou», continua.

A la sala gran

Amb l’expectació creada, el concert de Girona, inclòs dins la programació del festival Neu!, ha canviat de la sala petita de l’Auditori, on estava previst inicialment, a la sala gran, on no actuava des del 2011. El bon ritme de venda d’entrades, explica Pla, «ha sigut tota una sorpresa» i «una alegria, perquè et sents recolzat i motivat per tornar».

Acompanyat per la banda amb què ha ofert la gira de celebració dels vint anys de carrera, els músics Natán Arbó i Adrià Bravo, Mazoni oferirà un concert «un pèl més extens de l’habitual».

Segon Neu! Pro

També aquest divendres, però al Centre Cultural La Mercè, tindrà lloc la segona edició del Neu! Pro, una trobada professional per unir la indústria musical i els creadors. La cita inclou ponències, masterclass, debats i retransmissions de podcast en directe. 

La inspiració, la formació i fer contactes són els pilars de la programació de la qual destaquen les ponències dels productors Florenci Ferrer ‘Fluren i Santos Berrocal (Love of Lesbian, Viva Suecia i Sidonie) sobre producció musical, amb la col·laboració de l’Escola de Producció Musical EUMES; o les de l’artista i tecnòloga Cris Checa, l’advocada Eva Faustino i la cap del departament de Serveis Jurídics de la SGAE a Catalunya, Mercè Vallverdú, que parlaran dels drets d’autor a l’era digital, amb la col·laboració de la Fundació SGAE.

El festival també ha convocat diferents promotors i mànagers que debatran sobre el caixet de l’artista i donaran els seus punts de vista sobre temes tan polèmics com els catxets desorbitats o els mínims ignorats així com la contractació d’artistes internacionals.