Els manuscrits de Josep Pla de l’editorial Selecta, a l’abast de tothom

Culmina la digitalització i catalogació del fons, amb més de trenta lligalls i 19.224 pàgines de documentació 

L’últim tresor de Josep Pla: més de trenta volums amb manuscrits i mecanoscrits originals

Alguns dels materials del fons Selecta.

Alguns dels materials del fons Selecta. / Miquel Millán

Alba Carmona

Alba Carmona

Els manuscrits de Josep Pla per a l'editorial Selecta, amb qui l'escriptor va mantenir una estreta col·laboració entre el 1946 i el 1962, ja estan a l'abast de tothom al web de la Fundació Josep Pla, un cop catalogats i digitalitzats. La fundació, amb el suport del Departament de Recerca i Universitats, han culminat la digitalització de més de trenta lligalls i 19.224 pàgines de documentació corresponents a manuscrits i mecanoscrits fruit de la important relació que l'escriptor va establir amb el segell i el seu editor, Josep M. Cruzet. El fons, amb material previ a la censura i d'un moment clau de la seva producció literària, va ser cedit per la família de l’últim propietari de l’editorial, Sebastià Borràs, l’any passat. 

El procés de catalogació ha comptat amb la col·laboració d'estudiants de grau de Llengua i literatura Catalanes de la Universitat de Girona (UdG) i professionals graduats, assessorats i supervisats per Xavier Pla, màxim especialista de l'obra de Pla, i Francesc Montero i Marta Vergés, responsables del Centre Documental de la Fundació Josep Pla.

Per al conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, el projecte "afavorirà la recerca sobre l'obra de l'escriptor i sobre la literatura i la història catalana contemporània".

Per al director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero Aulet, "el fons de manuscrits de Josep Pla és un fons de primer ordre per al coneixement no només de l'obra de l'escriptor sinó també del conjunt de la literatura catalana del segle XX".

Primers resultats

El material més rellevant és el format pels manuscrits i mecanoscrits originals de l'escriptor. Hi consten manuscrits de textos com Contraban, Les hores, Girona, un llibre de records, Cartes d'Itàlia, Nocturn de primavera, Pa i raïm, Les illes, Llagosta i pollastre o Week-end d'estiu a New York, que no s'havien pogut veure fins ara.

El procés de catalogació ha permès identificar materials inèdits i particularitats dels volums susceptibles de ser investigades per especialistes, com capítols que no consten als volums publicats d'Els pagesos o Les hores, canvis de títol (Nocturn de primavera, originalment Nocturn de maig) o la llengua original de l'autor, prèvia correcció de l'editorial.

La catalogació facilitarà la feina als investigadors en l'obra de l'escriptor, ja que indica clarament la correspondència entre el manuscrit i el text publicat, possibilitant un acarament sistemàtic. El projecte obre la porta a noves edicions crítiques i genètiques de l'obra de Pla i estudis específics no només d'aquesta, sinó també d'història contemporània, d'història de l'edició i dels estudis culturals en general, a més de reedicions, remarquen els seus responsables.