El Museu d’Història de Girona rep el micròfon per on van parlar Carles Rahola, Francina Boris o Prudenci Bertrana

Es tracta d’un dels quatre aparells de grànuls de carbó amb els quals comptava Ràdio Girona el desembre de 1933, quan va iniciar les emissions

Planas, Salellas, Martínez i Ayats amb el micròfon aquest dimarts al Museu d'Història.

Planas, Salellas, Martínez i Ayats amb el micròfon aquest dimarts al Museu d'Història. / Ajuntament de Girona

Redacció

Coincidint amb la commemoració, aquest dimarts, del Dia Mundial de la Ràdio, el Museu d’Història de Girona ha rebut el primer micròfon de Ràdio Girona. La peça es podrà veure durant tot el mes de març en una de les vitrines de l’entrada de l’equipament i, posteriorment, s’ubicarà a l’espai que relata la trajectòria històrica de la ràdio a la ciutat, situat a la tercera planta del centre. En aquest indret es poden trobar altres elements de la primera emissora de Ràdio Girona juntament amb la selecció d’aparells de ràdio de la col·lecció cedida per Jaume Pol, el 1993.  

«És un goig i un honor rebre un objecte molt important que parla de la història viva de la ciutat. Des d’aquest micròfon s’explicaven coses que passaven a dins i a fora i va servir de consol i d’ajuda en aquell temps de guerra, enmig de l’horror» ha afirmat aquest matí la directora del Museu d’Història de Girona, Sílvia Planas, durant l’acte de presentació de la peça, al qual també han assistit l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de Girona, Quim Ayats i la directora de Ràdio Girona-Cadena SER, Carme Martínez.

«Quan estàvem preparant els actes dels noranta anys de Ràdio Girona ens vam plantejar que l’últim acte podia ser la cessió d’aquest micròfon a la ciutat. Al final vam decidir que era bona idea fer coincidir la donació amb el Dia Mundial de la Ràdio, en un any en el qual a més es commemoren els cent anys de ràdio a l’Estat Espanyol i també a Catalunya» ha explicat Martínez, que ha puntualitzat que aquest és un dels únics quatre micròfons de grànuls de carbó que hi havia a Ràdio Girona quan es va inaugurar, el desembre del 1933. 

Davant d’aquest micròfon van locutar-hi noms imprescindibles de la ràdio gironina com Maria Lluïsa Figa, qui llegia els comunicats de guerra, o Francina Boris. També el va utilitzar el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys durant les seves visites a la ciutat, el president del govern espanyol, Juan Negrín, que estava a Girona a principis del 1939 o Carles Rahola, qui va pronunciar les conferències setmanals, que també feien Miquel de Palol, Prudenci Bertrana, Joaquim Pla i Cargol i els polítics i intel·lectuals gironins de l’època. 

«Des de l’Ajuntament estem molt agraïts per aquesta donació i confiem que per molts anys més la ràdio segueixi sent un mitjà estretament vinculat a la ciutat» ha reivindicat per la seva banda Lluc Salellas, mentre que Quim Ayats ha volgut posar en relleu que Ràdio Girona «s’ha fet present en els esdeveniments més rellevants de la política, l’economia, la cultura i l’esport i s’ha guanyat, dia rere dia, un lloc de privilegi en l’horitzó històric i sentimental de la gent de Girona».