El curt gironí «L'últim jazz», al festival de Màlaga

La producció, amb un pressupost de 1.200 euros finançats amb micromecenatge, aborda l'amistat i la mort a partir d'una conversa entre dos homes

Una escena de «L'últim jazz».

Una escena de «L'últim jazz». / DdG

Alba Carmona

Alba Carmona

El curtmetratge gironí L’últim jazz, codirigit per l’Helena Oller Biurrun i la Berta Subirats Viñals, participarà al festival de Màlaga. La petita producció, amb un pressupost de 1.200 euros finançats amb micromecenatge, ha estat seleccionada per participar a la secció oficial de curtmetratges de ficció de la 27a edició del certamen, que tindrà lloc entre l’1 i el 10 de març. 

Es tracta d’una pel·lícula que aborda temes com la mort i l’amistat, a través d’una conversa íntima entre dos amics, l’Oriol i en Manel, interpretats per Xavier Raya Ortiz i Pau Casacuberta Villodres. El film, d’11 minuts de durada, és alhora una crítica al fet de no poder ser prou lliures a l’hora d’escollir com i on morir, de manera que, entre altres coses, en Manel demanarà un favor a l’Oriol perquè l’acompanyi en l’última construcció conjunta que tindrà a veure amb una proposta diferent per afrontar la mort.  

"Volia exposar a la gran pantalla un diàleg entre dos homes que parlen de petits bocins d’intimitat, d’una manera fresca, però sincera", explica Berta Subirats, que a més de codirectora, també n'és la guionista i creadora de la idea original.

L’últim jazz s’ha finançat a partir d’una campanya de micromecenatge, que els ha permès sufragar uns costos no superiors als 1.200 euros, un pressupost molt per sota de la mitjana en la indústria cinematogràfica. "Ha sigut un esforç important que reflecteix la manca de recursos del sector cultural, on segurament sense el suport d’amics i familiars, i la feina desinteressada de tot l’equip del film, aquest curt no seria una realitat", diuen les directores, contentes de la selecció " i de poder defensar que el cinema també es pot fer amb pocs recursos, tot i que cal apostar per posar fi a la precarització del sector".