La gesta teatral de Vicky Luengo, diumenge a Bescanó

L’actriu representa «Prima facie», un premiat monòleg sobre una advocada que passa de defensar violadors a patir una agressió sexual

L’actriu Vicky Luengo, en una escena de l’espectacle.

L’actriu Vicky Luengo, en una escena de l’espectacle. / Pablo Lorente

Alba Carmona

Alba Carmona

L’actriu Vicky Luengo porta la sensació de la darrera temporada teatral a Madrid, el monòleg Prima facie, al Teatre de Bescanó. En el cap de setmana de l’estrena de l’espectacle a Catalunya -dissabte es veurà a Badalona- i abans de fer temporada a Barcelona, el teatre bescanoní acollirà aquest diumenge (18.00) el premiat monòleg sobre una advocada penalista que s’ha guanyat la vida defensant acusats de violació i que pateix un atac sexual en primera persona. 

La peça, dirigida pel director peruà Juan Carlos Fisher, parteix d’un text multipremiat de la dramaturga australiana Suzie Miller, que abans d’escriure va exercir l’advocacia. Narra la història de la Tessa, una agressiva lletrada a qui patir una violació fa replantejar si la llei i la justícia van realment de bracet. 

El tracte de les víctimes per part del sistema judicial, què passa al cos d’una persona que és agredida sexualment i el consentiment són alguns dels temes que s’aborden en la peça, un tour de force de l’actriu de Reina roja, Suro o Antidisturbios. 

Amb el primer monòleg de la seva carrera la flamant premi Princesa de Girona Art ha seguit els passos de la seva antecessora, Jodie Comer (Killing Eve), que ha interpretat el muntatge amb molt d’èxit a Londres i Nova York i es va endur el Tony, el màxim reconeixement teatral dels Estats Units i el Laurence Olivier del West End, pel seu paper.

En el cas de Luengo, a més de l’aplaudiment de la crítica i del públic, la interpretació li ha valgut el premi a la millor actriu de teatre de la Unión de Actores i el Fotogramas de Plata a millor actriu de teatre.