El fundador de La Fageda, la directora de GoodGut i l'entitat Valentes i Acompanyades, primers Premis Generalitat Girona

La delegada del Govern assegura que els guardons volen "crear referents" que impliquin "i motivin" la ciutadania

ACN

El fundador de La Fageda, Cristóbal Colón; la directora i artífex de l'empresa GoodGut, Mariona Serra, i l'entitat Valentes i Acompanyades són els noms propis dels primers Premis Generalitat Girona. Els guardons neixen amb l'objectiu de fer visible "l'excel·lència i l'empenta" de projectes i referents al territori. Porten els noms del president Josep Irla, l'escriptora Aurora Bertrana i la mestra i sindicalista republicana Isabel Vila. En aquesta primera edició, han rebut 80 candidatures. La delegada del Govern, Laia Cañigueral, ha destacat que amb els Premis Generalitat Girona "volem crear referents, que les persones joves i no tan joves tinguin exemples que els motivin a implicar-se, a innovar i a millorar el seu entorn".

El 28 d'abril del 1931, el president Macià va nomenar Josep Irla primer comissari delegat de la Generalitat a Girona, un cop proclamada la II República. Aquella comissaria va ser l'antecedent de l'actual Delegació del Govern, que precisament ha escollit aquest divendres, 92 anys després, per atorgar els primers Premis Generalitat Girona. Uns guardons que es creen amb l'objectiu de posar en relleu els valors del territori i reconèixer tant els projectes com les persones que en són referents.

El Premi Josep Irla, que reconeix la trajectòria de persones rellevants a la demarcació, s'ha atorgat al fundador de La Fageda, Cristóbal Colón. Li ha lliurat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, en reconeixement a la tasca que porta fent al capdavant de l'entitat durant més de 40 anys.

Colón va fundar la Fageda el 1982, amb una quinzena de persones, la majoria procedents de l’hospital psiquiàtric de Salt. Des de llavors, ha crescut fins a convertir-se en un projecte social de referència, amb més de 500 persones ateses, que millora la qualitat de vida i promou la integració social de persones en situació de vulnerabilitat.

El Premi Aurora Bertrana, que porta el nom de l'escriptora gironina, s'entrega a projectes socials que fomentin l'equitat i la igualtat. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, l'ha lliurat a l'associació Valentes i Acompanyades, que combat els matrimonis forçats a la demarcació. Des del seu naixement, han acompanyat més de 200 dones en situacions de matrimonis forçats i han realitzat desenes de sessions informatives i formatives per fer visible aquesta realitat a les comarques gironines.

El tercer dels guardons, el Premi Isabel Vila, distingeix iniciatives empresarials. El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, l'ha entregat a la fundadora i directora de GoodGut, Mariona Serra. Aquesta start-up, nascuda el 2014 com una spin-off de la Universitat de Girona (UdG) i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), se centra en desenvolupar productes per diagnosticar i tractar malalties digestives en base a l'estudi de la microbiota intestinal. Actualment, forma part del grup Hipra, ja ha desenvolupat tres productes de diagnòstic que es troben en ús i tres més, en fase de desenvolupament.

"Volem crear referents"

Durant la cloenda de l'acte, la delegada del Govern ha remarcat la importància d'aquests premis, perquè reivindiquen allò positiu. "Lamentablement, massa sovint les notícies que tenen més impacte són les negatives; tenen més ressò els inputs negatius que els positius, i segurament en els últims anys aquest fet s'ha agreujat", ha dit Laia Cañigueral.

La delegada ha posat en valor que, a les comarques gironines, "tenim la sort de comptar amb projectes socials, econòmics, mediambientals i culturals impulsats per persones que, lluny de treballar només en benefici propi, milloren el benestar de totes i tots".

I en aquest sentit, Cañigueral també ha subratllat la voluntat dels Premis Generalitat Girona de "crear referents". "Volem que aquests guardons serveixin d'exemple; que les persones joves, i no tan joves, tinguin exemples que els inspirin a emprendre, a implicar-se en projectes de voluntariat, a innovar... En definitiva, a millorar el nostre entorn", ha afirmat la delegada. "La nostra societat no és res més que un col·lectiu de persones i l'actitud i els valors de cadascú de nosaltres té impacte directe en aquest grup humà del qual formem part", ha conclòs.

Els Premis Generalitat Girona són una reproducció del 'Tors de Venus', l'escultura d'Arístides Maillol que presideix un dels patis de la Delegació del Govern. En aquesta primera edició, el jurat dels guardons l'han format Maria Bouabdellah; Joaquim Salvi; Mariàngela Vilallonga; Jan Millastre; Clàudia Cedó; Jaume Fàbrega; Lluïsa Ferrer; Joan Tibau; Sandra Masoliver i Albert Bou.