El grup francès Paprec compra l’empresa gironina GBI Serveis

El lloretenc Gustavo Buesa segueix controlant el 40 per cent de la companyia i manté la presidència executiva uLa companyia gestiona la recollida de residus de diferents municipis

Imatge d’arxiu de Gustavo Buesa a l’interior d’una planta de gestió de residus de GBI

Imatge d’arxiu de Gustavo Buesa a l’interior d’una planta de gestió de residus de GBI / CARLES COLOMER

DdG

L’empresari lloretenc Gustavo Buesa ha venut el 60% de GBI Serveis -un de les empreses líders en la gestió de residus urbans a Catalunya- al grup francès Paprec. Amb 500 empleats, GBI Serveis, ha facturat en els darrers exercicis entre 50 i 60 milions d’euros anuals. Els darrers comptes de l’empresa mostren un benefici superior als 8 milions d’euros l’any 2021. Tot i perdre el control de l’accionariat, Buesa es manté com a president executiu de la companyia.

L’adquisició de GBI Serveis és un pas més en l’expansió de Paprec a Espanya, que es va iniciar a finals de 2021 amb la compra d’empreses al País Basc, Andalusia i València. L’objectiu de la filial espanyola de grup és tancar el present exercici amb una facturació superior als 100 milions d’euros.

En els darrers anys GBI Serveis ha obtingut multitud de contractes d’ajuntaments, entre els quals destaquen Lloret de Mar, Platja d’Aro, Calonge i Sant Antoni o Banyoles. També gestiona el centre de tractament de residus a Pedret i Marzà, que dona servei a l’Alt Empordà, o la gran planta de gestió de residus que hi ha Lloret de Mar. 

«Volem continuar a Espanya amb la mateixa estratègia de desenvolupament que ha portat a Paprec a l’èxit a França: adquirir empreses i obtenir contractes», afirma Mathieu Petithuguenin, president del grup a Espanya. I afegeix: «el país segueix molt centrat en els abocadors, però els organismes públics i els industrials estan disposats a aconseguir ràpidament els millors estàndards europeus mitjançant un creixement del reciclatge i la valorització energètica dels seus residus. La nostra experiència i els nostres coneixements haurien de permetre fer un gran pas endavant en la transició ecològica i la descarbonització de l’economia».

GBI Serveis és la joia de la corona del grup empresarial creat per Gustavo Buesa. Tot i que la gestió de residus és el seu principal negoci també té interessos en sectors com l’immobiliari, el sector turístic i l’oci. Entre d’altres, és soci de l’empresa que organitza el Festival Cruïlla de Barcelona, i propietari del Castell Lloret que acaba d’obrir portes amb una experiència immersiva sobre el canvi climàtic.

En el passat, Buesa també va ser conseller extern independent d’Iberdrola Renovables i membre de la Comissió d’Auditoria i Compliment de la mateixa companyia.

Així mateix, el 2016 va ser detingut per presumptes irregularitats en l’adjudicació de contractes municipals de neteja i tractament de residus de Lloret de Mar, però el 2018 es va arxivar la causa. Anteriorment, el seu nom també va aparèixer vinculat al de Jordi Pujol Ferrussola. Una investigació del diari El País va revelar que Gustavo Buesa i Josep Mayola van posar en marxa dos grans abocadors -Vacomorta i Tivissa- durant els últims anys del govern de Jordi Pujol, i que posteriorment van donar entrada al fill del president català en el negoci. Més endavant, els dos abocadors van ser venuts a FCC, obtenint els socis un gran benefici. L’abocador de Vacamorta va ser declarat il·legal per la justícia. El seu buidatge i restitució té un cost estimat de 190 milions d’euros.