Opsis: visió artificial amb ADN gironí per millorar l'eficiència i productivitat de les empreses

La companyia ha estat finalista en els premis Smart Logistics & Packaging Awards | Ha impulsat projectes en sectors com el ferroviari, l'alimentari i el tèxtil

Personal d'Opsis a la seu del Parc Científic i Tecnològic de Girona

Personal d'Opsis a la seu del Parc Científic i Tecnològic de Girona / Opsis

Redacció

L’empresa tecnològica Opsis ha quedat finalista en els premis Smart Logistics & Packaging Awards 2023. Aquests guardons premien els millors projectes en innovació en el sector de la intralogística, la logística i el packaging. Concretament la companyia gironina es va presentar a la categoria de “Robòtica i automatització en la gestió de magatzems 4.0” amb una proposta que millora l’eficiència i la sostenibilitat en la preparació de paqueteria mitjançant la visió artificial

El seu projecte converteix l’entrega de paqueteria en una activitat el més eficient i sostenible possible. Opsis va detectar que una de les problemàtiques actuals és que l’enviament es fa en caixes que no són de la mida del que contenen al seu interior. Això provoca un malbaratament de cartró i una major ocupació dels camions d’enviament. En el seu projecte apliquen la visió artificial per a millorar la col·locació d’objectes dins d’un paquet perquè aquests ocupin el menor espai possible. Per a fer-ho primer un braç robòtic col·loca tots els elements de la comanda calculant que ocupin el menor espai possible. Després es comunica la informació a una màquina talladora de cartró que fa la caixa específica per a cada paquet.  

La proposta d’Opsis va ser una de les que va destacar sobre les més de 100 candidatures que es van presentar als premis d’aquest any. Els Smart Logistics & Packaging Awards 2023 s’organitzen coincidint amb la Pick&Pack, la fira tecnològica del sector del packaging i la intralogística que es va celebrar a Madrid a finals del mes d’abril. La fira té com a objectiu mostrar les últimes innovacions ja sigui a nivell de digitalització, intel·ligència artificial, impressió 3D o sistemes de processos.  

El sector que participarà de la nova revolució industrial

Opsis és una empresa que està utilitzant la intel·ligència artificial en el seu dia a dia. La companyia posa la visió artificial al servei de l’empresa que ho necessiti per a donar-li una solució integral i feta a mida. És a dir, s’encarreguen des de l’anàlisi i el disseny fins a la instal·lació i el manteniment de projectes que aporten tant beneficis a empreses principalment industrials. 

Personal d'Opsis a la seu del Parc Científic i Tecnològic de Girona

Personal d'Opsis a la seu del Parc Científic i Tecnològic de Girona / Opsis

Des de la seva creació l’any 2016, des d’Opsis ha treballat per diversitat de sectors. Un d’ells és el sector ferroviari, on va desenvolupar un projecte de sistema de visió artificial per a detectar automàticament els defectes que puguin tenir els vagons de tren en moviment. Un procés que fins el moment es feia manualment, el que implicava una inversió de temps molt alta i també una probabilitat d’error més gran. Actualment la tecnologia de la marca gironina s’utilitza en quatre grans escàners instal·lats arreu d’Europa. 

Opsis també ha treballat amb empreses del sector alimentari, tèxtil, impressió i software, ja que la visió artificial també permet fer el control de qualitat i seguiment de la uniformitat dels productes. 

L’empresa està formada per una plantilla de 15 treballadors d’àmplies disciplines. Amb seu al Parc Científic i Tecnològic de Girona, es marca el repte de potenciar el creixement a sectors on la visió artificial pot aportar més millores, com són el sector del packaging i el de la indústria automobilística.