«És un actiu que ha arribat per quedar-se i els estafadors ho saben»

El Parlament Europeu dona llum verda a la primera regulació europea per seguir el rastre dels criptoactius

Milers de persones van assistir fa uns mesos a una polèmica trobada sobre inversions i criptomonedes a Badalona.

Milers de persones van assistir fa uns mesos a una polèmica trobada sobre inversions i criptomonedes a Badalona. / Aina Martí

DdG

El despatx Labe Abogados de Madrid, que porta el cas de desenes d’afectats per la presumpta estafa d’Arbistar, està especialitzat a oferir assessorament fiscal en criptomonedes, blockchain i ciberseguretat, i es troba diàriament tramitant denúncies de gent que ha estat estafada per internet o ha perdut els seus diners. Admet que els casos de frau derivats de la inversió en criptomonedes són «cada vegada més grans i els seus advocats ho tenen molt clar. «Les criptomonedes són un actiu que ha arribat per a quedar-se, i els estafadors ho saben»

Hi ha diversos factors que ajuden a crear un caldo de cultiu perfecte per a la proliferació d’aquest tipus d’estafa. Per una banda, la falta de regulació i d’unificació legislativa entre països membres de la Unió Europea. Tot i que recentment el Parlament Europeu ha donat llum verda a la primera regulació europea sobre els criptoactius, encara s’ha de desenvolupar i caldrà més d’un any perquè es notin els seus efectes. Mentrestant, els estafadors aprofiten aquest buit per seguir actuant i ho fan en diferents països de manera simultània. El fet que es pugui actuar de manera anònima i que sovint s’ofereixin grans expectatives econòmiques amb guanys molt elevats a curt termini són un esquer molt llaminer per a captar inversors que, en la majoria dels casos, no tenen coneixement ni tècnics ni financers. Els estafadors aprofiten aquesta i altres circumstàncies com el fet que la xarxa en la qual actuen està descentralitzada i moltes entitats no estan registrades enlloc

Durant el confinament per la pandèmia de la Covid-19 es va registrar un augment de casos donat que molta gent començava a tenir problemes econòmics -es van tramitar molts ERO, la gent perdia la feina...-, estava moltes més hores a casa connectada a internet i hi havia més possibilitats de caure fàcilment i ser captats per algunes d’aquestes plataformes i deixar-se enlluernar pels diners fàcils. Des de Labe Abogados ofereixen un consell per a tenir sempre present.«Convé assegurar-se i analitzar prèviament la plataforma d’inversió on desitges dipositar les teves inversions, buscar referències entorn del seu funcionament, no invertir a la primera i desconfiar en cas de dubte».

Pel que fa al cas d’Arbistar, des del despatx d’advocats es considera que «els fets jutjats presumptament poden arribar a ser constitutius de diversos delictes de conformitat amb el Codi Penal espanyol» entre els quals es troben el delicte d’estafa, delicte d’organització criminal, delicte d’apropiació indeguda o delicte de suplantació d’identitat.

Legislació europea

El Parlament Europeu va donar llum verda a finals d’abril a la primera regulació europea sobre els criptoactius. El text, aprovat per 529 vots a favor, 29 en contra i 14 abstencions, pretén garantir que les transferències del sector també puguin ser rastrejades i bloquejades en cas que es detectin sospites i vigilar totes les transaccions superiors a mil euros. En paral·lel, els eurodiputats també han donat el vistiplau a un conjunt de normes comunes per a la supervisió, la protecció del consumidor i el compliment dels objectius climàtics per part de les empreses del sector. La regulació -batejada amb les sigles de MiCA- s’aplicarà a tots aquells criptoactius que no estan regulats per la legislació vigent sobre actius financers.

Amb aquest reglament, el ple vol aconseguir que els consumidors estiguin millor informats sobre els riscos, els costos i les despeses de les operacions vinculades al sector cripto. El text aprovat també inclou mesures per prevenir la manipulació del mercat, el blanqueig de capitals, el finançament del terrorisme i altres activitats delictives.

En aquest sentit, l’Autoritat Europea de Valors i Mercats (AEVM) haurà de crear un registre públic de proveïdors de serveis de criptoactius que incompleixin la normativa i operin a la Unió Europea sense autorització. 

Es preveuen diferents terminis per a l’entrada en vigor total delreglament Mica: Les disposicions establertes en el Títol III i el Títol IV s’aplicaran a partir de 12 mesos després de la data d’entrada en vigor. En el seu conjunt, aquest Reglament s’aplicarà a partir de 18 mesos després de la data d’entrada en vigor.

Quan estigui plenament operatiu, les empresses i persones que vulguin ser operadors de criptomonedes en el mercat necessitaran una autorització especial com a proveïdor de serveis de criptoactius al Banc d’Espanya, que haurà de comprovar la solvència de la companyia i el compliment del reglament.

Un sector amb llums i ombres

El funcionament de la tecnologia de cadena de blocs té avantatges com la privacitat, la seguretat de la informació i, a priori, la independència de tercers. Segons Víctor Garcia-Font, professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació i investigador del grup de recerca KISON de la UOC, un dels principals beneficis d’aquesta tecnologia és el seu potencial. «Qualsevol persona pot crear fàcilment el seu projecte basat en un token, un actiu digital que té un propietari, com un bitcoin. Això permet crear projectes molt innovadors i disruptivos», explica.

Tanmateix, per a Garcia-Font això també pot ser una arma de doble tall, ja que es pot generar un «negoci innovador, però amb una base poc sòlida que al final resulta impossible de portar a la pràctica», o podria tractar-se directament d’una estafa. Per això, aquest expert adverteix que «és molt important informar-se molt bé del projecte que hi ha darrere d’una criptomoneda abans d’involucrar-s’hi».  

Elisabet Ruiz-Dotras, professora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC i investigadora del grup DigiBiz, opina que les criptomonedas poden ser molt rendibles per a qui inverteix en elles, sempre que es tinguin en compte els riscos que comporten. «Són una alternativa seriosa d’inversió en la qual es pot guanyar molts diners, però també es pot perdre molt», afirma. Segons l’experta, és necessari tenir en compte l’elevada volatilitat de preus de les criptomonedes. 

Subscriu-te per seguir llegint