Processen el gironí acusat de l’estafa en criptomonedes més important d’Espanya

L’Audiència Nacional atribueix a Santi Fuentes i la plataforma Arbistar un presumpte delicte d’estafa que afectaria 32.000 inversors uReclamen dipositar una fiança de 123 milions d’euros

Santi Fuentes.

Santi Fuentes. / DdG

David Céspedes

David Céspedes

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha dictat un acte de procés contra l’inversor gironí Santi Fuentes, acusat de liderar la plataforma Arbistar 2.0, per un presumpte delicte d’estafa a través d’una estructura piramidal de criptomonedes. Fuentes, juntament amb altres set membres de l’empresa, es troba a un pas de ser jutjat per suposadament estafar uns 92 milions d’euros a més de 32.000 inversors de diferents països. El presumpte frau és una d’unes dimensions majúscules i s’ha qualificat el cas com una de les majors estafes amb criptomonedes de la història, fins i tot amb ramificacions internacionals.

Fuentes i la resta de processats han d’afrontar de moment una fiança de 123 milions d’euros per poder cobrir les possibles indemnitzacions als perjudicats que es derivin. La societat de Fuentes operava des de Tenerife i prometia rendibilitats als inversors d’entre el 8 i el 15% mensuals. El cas es va destapar el setembre de l’any 2020 i de seguida el jutjat d’Arona (Tenerife) es va inhibir a favor de l’Audiència Nacional veient la seva dimensió. El que ja s’albirava com una possible estafa de dimensions espectaculars ha seguit la seva instrucció i s’ha acabat determinant que Arbistar comercialitzava l’ús de determinats programes d’inversió coneguts com a Community Box. Es venien amb la promesa que sempre es guanyava i les rendibilitats eren molt superiors a la que oferia el mercat.

Tot era fum

El caramel inversor era molt atractiu, però segons ha determinat el jutge Calama en el seu escrit, l’empresa, en realitat «venia fum». Segons l’escrit, aquest suposat software d’intel·ligència artificial que generava algoritmes «mai va existir» i, per tant, conclou que Fuentes i els seus socis únicament «venien fum i el negoci era una simple simulació».

El jutge instructor determina de manera contundent que la trama que liderava el gironí tenia evidentment un ànim de lucre i va fer creure a les víctimes que disposaven d’una estructura empresarial sòlida i amb capacitat de generar elevades rendibilitats amb els diners que es posaven a les seves mans. També s’arriba a afirmar que aquesta confiança cap a Arbistar va fer actuar als estafats de manera cegada atrets per les elevades inversions promeses. Igualment, es parla de l’existència d’un «pla amic» que consistia en oferir més guanys als inversors que aportessin més socis. S’actuava mitjançant una estructura piramidal i si s’aportaven més socis es podia arribar al que s’havia batejat com «el selecte club del milió d’euros». Es feien actes públics en sales de grans hotels i palaus de congressos per donar una major credibilitat i atreure el màxim nombre de socis. Tot plegat ha acabat amb aquesta actuació judicial que ha determinat que hi hauria 32.000 perjudicats i un frau superior als 90 milions d’euros.

Els tentacles de l’organització són internacionals i no únicament hi ha afectats dins del territori espanyol sinó que durant la instrucció del cas s’ha pogut determinar que la possible estafa ha traspassat fronteres i hi hauria víctimes a Panamà, Xile, Argentina, Cuba, Mèxic, Estats Units, Regne Unit i Portugal, entre d’altres.

Si els processats no dipositen en breu els 123 milions que reclama el jutge per a fer front a les indemnitzacions es procedirà a l’embargament dels seus béns. De moment, des del jutjat d’Arona ja es va procedir a embargar als diferents acusats cotxes de luxe -Tesla, Porsche, Audi, Mercedes-un xalet a Bulgària, comptes corrents, targetes, diners i criptomonedes.

És possible recuperar els diners?

El despatx Labe Abogados de Madrid canalitza moltes demandes d’afectats per aquesta pressumpta estafa piramidal. La màxima preocupació de les víctimes és saber com poden recuperar els seus diners. Aquest diari s’ha posat en contacte amb el despatx d’advocats des d’on asseguren que quan un inversor comença a sospitar que la plataforma d’inversió en la qual opera podria ser una estafa, és important que comenci a recopilar tota la informació de la qual disposa sobre la mateixa: correus electrònics, números de telèfon de suposats assessors financers, captures de pantalla de la plataforma d’inversió, contractes o formularis subscrits amb la plataforma per a començar a operar, moviments bancaris o traçabilitat de les inversions dutes a terme des del Exchange, entre altres.

Una vegada reunida tota la informació, esdevé fonamental posar-se en contacte amb un advocat expert en la matèria que l’assessori. És imprescindible denunciar aquest tipus d’estafes a les autoritats policials o judicials amb la finalitat de dilucidar i esclarir els fets, així com identificar als presumptes autors d’aquesta, ja que, en molts casos, aquests són desconeguts. D’aquesta manera s’inicia un procés d’esbrinament que es concentra en una recerca patrimonial que permeti conèixer els actius i altres béns dels quals disposa la societat objecte de la presumpta estafa. Així, dels resultats que obtingui la policia o els tribunals, podrà repartir entre els afectats en la causa.