El sector carni i ramader de Catalunya demana als partits una millora de les condicions de producció i comercialització

Es mostra particularment preocupat per la implantació dels nous requisits de benestar animal que debat la Unió Europea

Vaques en un granja en una foto d'arxiu.

Vaques en un granja en una foto d'arxiu. / Aniol Resclosa

DdG

Les organitzacions empresarials de la cadena càrnia i ramadera de Catalunya, agrupades a través de la Fundació Privada d’Empreses de la Carn (FEC), reclamen als diferents partits polítics catalans, de cara a les eleccions del 23-J, que assumeixin i liderin un seguit de propostes en favor de millorar l’entorn i les condicions de producció i comercialització d’aquest important teixit empresarial de l’economia de Catalunya.

El sector recorda que la implantació de Pacte Verd Europeu, Green Deal, suposarà la progressiva adopció d’un seguit de mesures en l’àmbit de la sostenibilitat, el benestar animal, i el medi ambient, entre altres aspectes, que modificaran de manera significativa les condicions i sistemes de la producció alimentària. Aquest escenari, juntament amb l’adopció d’acords internacionals com el de Mercosur, incidiran també per la seva banda en el model agroalimentari, de la UE, com també ho faran aspectes com el Canvi Climàtic.

Afegeix que li preocupa particularment la implantació dels nous requisits de benestar animal que s’estan debatent a nivell de la Unió Europea. Aquests nous requisits, lluny d’estar basats en principis científics, amaguen una voluntat de reduir la producció de carn a la Unió Europea, establint uns criteris de producció inassequibles, que portaran inevitablement a un deslocalització de la producció de carn europea cap a països on no existeix una regulació tan estricta. La FEC considera que l’Estat Espanyol ha d’aprofitar la Presidència de la Unió Europea per defensar els interessos de la producció càrnia de l’Estat Espanyol i de Catalunya en particular.

La Fundació insta també l’Administració a sortir d’aquestes properes eleccions a jugar un paper de neutralitat en el tracte de la fiscalitat alimentària, impulsant a la vegada, missatges clars a la societat en matèria nutricional, basats en la ciència e inspirats en el principi de la Dieta Mediterrània.