Artigas Alimentària entra en preconcurs de creditors i busca comprador

Al voltant d’una desena de grans grups del sector ja s’han interessat en comprar la unitat productiva, malgrat que no hi ha cap oferta formal

Instal·lacions d'Artigas Alimentària

Instal·lacions d'Artigas Alimentària / DdG

Joel Lozano

Joel Lozano

L’empresa càrnia de Cornellà de Terri Artigas Alimentària es troba enmig d’un procés preconcursal per buscar compradors. La companyia va demanar el passat 15 de maig entrar en preconcurs de creditors, malgrat que ho va fer de caràcter confidencial per evitar que la situació de l’empresa fos publicada a cap butlletí oficial. Uns dies més tard, el 28 de maig, el Jutjat Mercantil de Girona va nomenar Lluís Bielsa expert en la venda de la unitat productiva, que des de llavors busca comprador.

Ja a l’abril, la situació a la companyia va provocar que al voltant d’una setantena de treballadors de la càrnia de Cornellà de Terri entressin en un ERTO pactat amb el comitè d’empresa. Tot i que unes setanta persones estaven afectades per l’expedient de regulació temporal d’ocupació, a finals d’abril poc més d’una desena dels empleats no treballaven, malgrat que l’expedient contemplava que aquest nombre es podia reduir o ampliar en funció de les necessitats de producció. «Mai els 70 treballadors van estar en ERTO», assegura Lluís Bielsa. Tots els afectats eren empleats de la secció de porc d’Artigas Alimentària, des de treballadors de l’escorxador, especejament o expedicions, entre d’altres.

Des del comitè d’empresa i des del servei legal de la companyia detallaven en aquell moment que la decisió arribava arran dels problemes en la producció de derivats del porc. Tanmateix, la difícil situació es va acabant estenent a la resta de la companyia, ja que aproximadament un 80% de la producció de la companyia és amb porc. «Ara, tots els escorxadors estan perdent diners, compren car i no poden repercutir-ho en el preu de venda. Segons la meva experiència son cicles en els quals guanyen els escorxadors, les granges o tots dos», assegura l’expert en la venda de la unitat productiva. La tensió que va generar dins de la tresoreria d’Artigas Alimentària va provocar que la companyia optés demanar entrar en preconcurs.

Els 170 treballadors que formen part de la plantilla estan en ERTO. Entre mitjans i finals de juliol, l’empresa va aturar la producció. Tanmateix, no ho ha fet per complet. Actualment, un grup d’entre 15 i 20 empleats segueix treballant, ja que un dels seus clients, Caprabo, va sol·licitar la possibilitat de continuar amb les comandes de carn tallada. La companyia gironina compra peces de porc i les talla per servir-les a la cadena de supermercats.

Sense oferta formal

Aproximadament una desena de grans grups del sector han mostrat interès en la compra de la unitat productiva de la companyia i han visitat les seves instal·lacions. Més de la meitat son companyies de Girona, però també s’han interessat empreses de Lleida i Vic i de fora de Catalunya de Navarra i Madrid. De fet, avui mateix, es preveu que una companyia madrilenya visiti l’empresa. Lluís Bielsa detalla que també han preguntat per la situació de la càrnia gironina empreses de l’estranger.

Tot i això, encara no hi ha oferta formal. Bielsa té un termini de tres mesos per buscar compradors que acaba a finals d’aquest mateix mes d’agost. Tanmateix, a causa de la manca d’activitat durant aquest mes, l’expert va demanar ampliar el termini i espera que aquest s’acabi entre mitjans i finals de setembre. Lluís Bielsa considera que un cop acabi aquest termini Artigas Alimentària entrarà en concurs de creditors i ell ja tindrà ofertes oficials que presentar. En aquesta línia, Maxi Rica, secretari general d’UGT a les comarques gironines, també detalla que son optimistes amb el futur de la companyia. Rica assegura que és «una oportunitat bona» per a altres empreses del sector i creu que la situació d’Artigas Alimentària ha estat provocada per una «mala gestió».

Subscriu-te per seguir llegint