La novetat que estudia Hisenda i que beneficiarà les persones grans

Una sentència del Suprem obliga Hisenda a rectificar per no incórrer en tracte discriminatori

Per què encara no he cobrat els diners de la Renda si em surt a tornar? Hi ha un motiu

Per què encara no he cobrat els diners de la Renda si em surt a tornar? Hi ha un motiu / CC0

Redacció

L’anomenada "fractura digital" afecta principalment les persones de més edat i amb l’objecte d’evitar-la una sentència del mes de juliol del Tribunal Suprem ha clavat una clatellada a Hisenda, que el març del 2019 va decidir establir l’obligatorietat de presentar la declaració de la renda únicament per internet.

L’alt tribunal considera que «s’estableix de manera general per a tots els obligats tributaris sense determinar els supòsits i les condicions que justifiquin, en consideració a raons de capacitat econòmica, tècnica, dedicació professional o altres motius, que s’imposi aquesta obligació», quan es tracta d’un dret poder fer la declaració electrònicament.

El Suprem estima el recurs de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals contra la sentència de l’Audiència Nacional que havia rectificat l’ordre. Així, possiblement ja en la pròxima cita amb l’IRPF els contribuents podran triar fer la renda bé de manera presencial, bé telemàticament.

«No pot imposar la utilització obligatòria dels mitjans informàtics als ciutadans i ha de donar les garanties necessàries a través de tècniques electròniques per complir els tràmits tributaris, però no l’obligació de fer-ho només mitjançant aquests».

Per a la Justícia, la imposició del canal electrònic com l’únic per complir amb Hisenda incorre en tracte discriminatori per a les persones grans en especial, menys expertes en termes generals amb les noves tecnologies.