Les cooperatives avisen que els ajuts del Govern són insuficients per a l'arròs i les hortícoles

FCAC i JARC estan elaborant esmenes conjuntes a l'esborrany d'ordre d'herbacis i horta del 2023

Persones treballant en un cultiu d'arròs en una foto d'arxiu.

Persones treballant en un cultiu d'arròs en una foto d'arxiu. / Europa Press

Efe

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) han emès un comunicat valorant les ajudes a les explotacions agràries per la sequera, si bé consideren les quanties "insuficients" i adverteixen del descens que provocaran en el cultiu de l'arròs i els hortícoles. Les dues associacions agràries estan de fet elaborant esmenes conjuntes a l'esborrany d'ordre d'herbacis i horta del 2023 unides per la preocupació davant l'episodi de sequera excepcional.

Si bé valoren "en positiu" la proposta d'ordre de les ajudes destinades a les explotacions agràries amb cultius herbacis i horta afectades per la sequera, assenyalen que els imports i requisits del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural les fan "insuficients". A més, alerten que "la priorització de reg en favor dels cultius llenyosos produirà un considerable descens productiu d'arròs i de cultius herbacis i hortícoles a les zones afectades per les restriccions derivades per la manca d'aigua a diversos regants de tot Catalunya".

Aquests cultius, emfatitzen, estan en "situació extraordinària" degut, principalment, al tancament dels Canals d'Urgell i Segarra-Garrigues, cosa excepcional que no es produïa en tots els 160 anys d'història del Canal (de fet, diverses comunitats de regants s'han vist forçades a no oferir aigua als seus regants a tot el territori). En aquest sentit, recorden que els productors de cereal d'hivern, de cereal d'estiu (blat de moro), de farratges i d'hortícoles d'aquests canals van renunciar a regar per salvar els arbres fruiters i ara aquesta "solidaritat" hauria d'implicar que se'ls "compensin" justament les pèrdues que han patit i, així, garantir la supervivència de les seves explotacions, apunten.

Valoració per parcel·la

Pel que fa en concret al cultiu de l'arròs, aquests agricultors consideren que els danys i l'afectació s'han de valorar per parcel·la a les comarques del Baix i l'Alt Empordà i, especialment, a les del Baix Ebre i Montsià (marge dret i marge esquerre de l'Ebre) i proposen augmentar l'import del mòdul per als recintes d'arròs sembrats.

Pel que fa als cultius herbacis i hortícoles, demanen que "els mòduls base d'ajuda s'adaptin als costos de producció reals dels cultius afectats i que s'eliminin els límits màxims i mínims per explotació per garantir que l'ajut cobreix el màxim de despeses dels professionals agraris i que els condicionants per accedir siguin coherents".