L'Euribor torna a pujar, perjudicant els préstecs hipotecaris

Un pronòstic nefast pels pròxims mesos

L'any 2024 es preveu una baixada de la inflació al 3%, segons el Banc Central Europeu

Torna a pujar l'Euribor

Torna a pujar l'Euribor / freepik

Abril Benítez

El setembre de 2023, l'Euribor va tancar amb un 4,150% referent a préstecs hipotecaris segons confirma el Banc d'Espanya. Aquesta pujada es deu a la pujada que va fer el Banc Central Europeu envers els tipus d'interès, arribant al pic que es va arribar el novembre de 2008.

Les persones que tenen hipoteques amb taxa variable són les més perjudicades amb la pujada de l'Euribor

Fa aproximadament 2 anys que l'Euribor no ha deixat de pujar, perjudicant l'economia domèstica de les famílies

Segons Europa Press, aquest trimestre la pujada no serà tan forta perquè durant el primer trimestre del 2022, l'Euribor estava en valors negatius i això va fer que durant el mes de març de 2023 es reajustessin les hipoteques (quotes), provocant un augment significatiu d'uns 3,8 punts percentuals.

Si ara et toca actualitzar la teva hipoteca, l'increment serà de menys de 2 punts percentuals

L'evolució de l'Euribor pels pròxims mesos

Si els preus comencen a augmentar, a conseqüència de la inflació, el Banc Central Europeu farà noves pujades als tipus d'interès, arribant a tocar entre el 4,20% i el 4,50%. En cas que, la inflació baixi (IPC), segurament l'Euribor baixarà fins al 4%, aproximadament, segons la plataforma d'inversions XTB.

El 2024 es preveu una baixada de la inflació al 3% i pel 2025 es pronostica que s'arribi al 2%, segons els analistes del BCE. Segons aquestes dades, el director de formació de Grocasa Hipotecas Benito Cerezo creu que, el tipus d'interès serà estable entorn d'un 4% durant l'any i que, durant el 2024 aniran baixant progressivament.

Què pensen els experts de l'OCU al respecte

Tenen per segur que la inflació a l'Eurozona serà bastant alta, tot i que, baixarà una mica. L'expectativa que marca el Banc Central Europeu, està lluny del que creuen els experts de l'OCU. Així doncs, els bancs hauran de tornar a pujar la taxa variable d'interès, però d'una forma més moderada.