«El turisme sostenible és rendible»

Lloret de Mar acull una nova edició del Fòrum BTM, que enguany s’ha centrat e nla responsabilitat mediambiental i social

Aleix Freixas / ACN

Aleix Freixas / ACN

«El turisme sostenible és rendible». Aquesta és la màxima que va extreure el Fòrum BTM, dedicar dedicat al sector dels viatges, que es va celebrar ahir a Lloret de Mar i que enguany ha centrat la seva aposta en la responsabilitat mediambiental i social.

En aquesta cita, on van participar tres hostalers que abanderen la causa com Santiago Hernández, director general d'Hotel Negresco Princess i Barcelona Princess, Gabriel Llobera, responsable de desenvolupament de Garden Hotels, i Fede Igarzábal, director d'Ecoturisme Can Buch, van deixar clar que la contribució en la sostenibilitat reporta beneficis econòmics a l’hostaleria i el turisme.

Com a mostra d’accions per fe avançar en matèria de salut mediambiental, Hernández va explicar als seus homòlegs que la seva empresa, que treballa a Barcelona, Andalusia i el Carib, reutilitza el vidre de les ampolles que fan servir per confeccionar gots i elements que utilitzen al servei de menjador. 

Per al seva banda, Gabriel Llobera, va posar de manifest que Garden Hotels, amb negocis a les Balears, Andalusia i República Dominicana, treballa amb productors locals i material propi i disposa d'una planta de compostatge que es nodreix dels prop de 700 quilos de matèria orgànica que genera al dia amb l'aportació del residu vegetal dels jardins i la contribució de diversos ajuntaments. Segons ha explicat, aquest procés genera 105 tones de compostatge apte per a cultiu ecològic que intercanvien per producte amb els agricultors «per tancar així el cicle».

D’altra banda, Igarzábal va voler explicar el model de negoci de Can Buch, establert a la Garrotxa, que es proveeix de caldera de llenya, recol·lecta aigua de pluja, produeix la seva pròpia verdura, fruita i carn, i evita l'ús de combustibles fòssils.

Turisme Responsable

Un altre debat destacat del BTM el van protagonitzar la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, i l'acadèmic José Antonio Donaire, que van centrar la seva intervenció en el Compromís Nacional per un Turisme Responsable que busca des de la participació planificar el futur del sector a Catalunya. 

Domènech va recordar que encara queda any i mig per desplegar aquest compromís, va subratllar que ja han sortit línies d'ajuda com la dotada amb 16 milions d'euros a l'àmbit de l'energia verda i que també s’està fent una despesa de 40 milions d'euros per reformulació dels allotjaments, segons va apuntar, mentre que a finals de mes o a principis del que ve els temes hídrics seran protagonistes i, igualment, es treballa en el camp del malbaratament alimentari.

De la taula al fòrum

Després de la taula, va tenir lloc la inauguració del fòrum de la mà del director general de Turespanya, Miguel Sanz, que va apuntar la responsabilitat de les empreses turístiques nacionals per ser Espanya «líder mundial» en el sector. La primera ponència del dia va córrer a càrrec de Mar Isla, experta en economia circular, que va comparar la Terra amb una llar i deixar a reflexió la frase: «si et menges el patrimoni et quedes sense res».

A continuació va ser el torn de Santiago Lopezbarrena, director de Sostenibilitat de Vueling, va posar sobre la taula el combustible sostenible d'aviació (SAF en les sigles en anglès), que ja és «present» i que redueix les emissions entre un 80 % i un 100 %.

Abans de finalitzar el fòrum, es va analitzar el Big Data com a eina cap al bé comú i la sostenbilitat. Un exemple, va ser l’ús de macrodades que es van fer servir per mostrar la rellevància en l’l’àmbit del turisme per la informació que proporciona pe trobar solucions en matèria de sostenbilitat. 

En últim lloc, la programació va arribar al final amb un concurs d'empreses emergents, en què es va imposar Identify i Impact Foods.

Passat, present i futur de Guitart Hotels

El Fòrum BTM va acollir ahir la presentació de la primera publicació de la Càtedra Climent Guitart, «Guitart Hotels: passat, present i futur d’una empresa familiar». L’ha elaborat per Cristina Guitart, estudiant de Batxillerat i filla de Climent Guitart i Cristina Cabañas. Li agradaria estudiar Direcció i Administració d’Empresa i dedicar-se al món de l’Hosteleria seguint l’empresa familiar: Guitart Hotels. Per això, ha fet un treball de recerca enfocat encomprendre millor quina ha estat l’evolució de l’empresa fins a l’actualitat.