Iberdrola invertirà 8.065 milions més al Regne Unit i destinarà 13.823 milions al país fins al 2028

Aquesta xifra ha estat revelada pel primer ministre britànic, Rishi Sunak, durant la Cimera Mundial d'Inversions que té lloc aquest dilluns al Palau de Hampton Court

Subestació d'un parc eòlic marí EAO d'Iberdrola

Subestació d'un parc eòlic marí EAO d'Iberdrola / Iberdrola

EP

Iberdrola, a través de la seva filial Scottish Power, impulsarà la seva aposta inversora pel Regne Unit durant els pròxims anys fins a arribar a la xifra de 12.000 milions de lliures (uns 13.823 milions d'euros) en el període 2024-2028, va informar el Govern britànic.

En concret, l'energètica presidida per Ignacio Galán ha confirmat una inversió de 7.000 milions de lliures (uns 8.065 milions d'euros) dins d'aquest paquet inversor en "un gran impuls per al 'Net Zero' i el sector de les energies renovables" al país.

Aquesta xifra inversora d'Iberdrola al país ha estat revelada pel primer ministre britànic, Rishi Sunak, durant la Cimera Mundial d'Inversions que té lloc aquest dilluns al Palau de Hampton Court, i a la qual ha assistit el president de l'energètica, Ignacio Sánchez Galán.

L'energètica ha destinat aquest any més de 2.000 milions de lliures (més de 2.300 milions d'euros), principalment a xarxes elèctriques i projectes renovables, ha indicat en un comunicat Iberdrola.

Uns dos terços de la quantia que Iberdrola invertirà al Regne Unit entre el proper exercici i 2028 es destinaran a xarxes de transport i distribució, amb un projecte destacat: l'innovador cable submarí de transport Eastern Green Link 1 (EGL1), que en suposarà una inversió total de 2.700 milions de lliures (més de 3.100 milions d'euros).

La construcció d'EGL1 començarà a principis del 2024 i, quan estigui conclòs, aquesta connexió serà capaç de transportar prou energia renovable per donar servei a dos milions de llars, alhora que augmentarà la resiliència de la xarxa de transmissió del Regne Unit.

A més, el grup va afirmar que continuarà invertint en el desenvolupament del seu megaprojecte del parc eòlic marí East Anglia Three, així com en projectes eòlics i solars terrestres, en la comercialització d'energia i també en el desenvolupament de l'hidrogen verd.

Igualment, va afegir que les inversions anunciades es podrien incrementar encara més amb oportunitats addicionals d'energia eòlica marina. Per exemple, els projectes East Anglia One North i East Anglia Two són elegibles per participar en futures subhastes.

La Cimera d'Inversions busca fomentar la inversió estrangera al Regne Unit. Han estat convocats els principals líders empresarials del món, entre els quals Galán, que a més de reunir-se amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, també ho ha fet amb el ministre d'Hisenda, Jeremy Hunt, amb la secretària d'Estat de Seguretat Energètica i Net Zero, Claire Coutinho, i amb la secretària d'Estat de Negocis i Comerç, Kemi Badenoch.

Galán, que també assistirà a una recepció real en presència del rei Carles III al palau de Buckingham, ha destacat que Iberdrola "s'enorgulleix de contribuir al lideratge del Regne Unit en matèria de seguretat energètica i descarbonització".

En aquest sentit, ha subratllat que l'energètica ha invertit els últims quinze anys prop de 30.000 milions de lliures (uns 35.000 milions d'euros) al país "per portar els beneficis d'una energia més neta, segura i eficient a tots els britànics".

Marcs reguladors "estables i predictibles" al país

"Comptant amb marcs reguladors estables i predictibles al Regne Unit, estem més compromesos que mai a continuar impulsant les nostres inversions en xarxes i renovables per continuar promovent la transició energètica i la consecució dels objectius climàtics del país", ha assegurat.

En el seu pla estratègic 2023-2025, que preveu un pla inversor rècord de 47.000 milions d'euros en aquest període, el Regne Unit ja era la segona destinació principal de les inversions d'Iberdrola, amb el 16% del total -6.700 milions de lliures, en la inversió més alta realitzada per l'empresa al país-, tan sols darrere dels Estats Units -amb el 47%-, i davant d'Espanya (13%).

Aquesta inversió al Regne Unit es repartia entre la seva aposta pel negoci de xarxes elèctriques per impulsar l'electrificació del país i l'impuls de les energies renovables.

Iberdrola, a través de Scottish Power, compta amb més de 40 parcs eòlics terrestres i dos parcs eòlics marins en funcionament al Regne Unit amb una capacitat instal·lada total de més de 2.900 megawatts (MW).

A més, desenvolupa el parc eòlic marí d'East Anglia Three, el segon més gran del món amb una inversió de gairebé 4.000 milions de lliures (uns 4.600 milions d'euros).

Incloent-hi les d'Iberdrola, el Govern britànic ha anunciat que els principals inversors del món han compromès 29.500 milions de lliures (uns 33.977 milions d'euros) en nous projectes i capital al Regne Unit, el triple de la suma recaptada a la darrera Cimera Mundial d'Inversions el 2021.

Més d'11.500 milions d'inversió d'IFM

Entre elles, destaca la intenció del fons australià IFM, accionista de l'energètica espanyola Naturgy, d'invertir 10.000 milions de lliures (uns 11.518 milions d'euros) els pròxims quatre anys en projectes d'infraestructura i transició energètica a gran escala al país, va assenyalar el Govern britànic.

Així, IFM signarà un memoràndum d'entesa amb el Departament de Negocis i Comerç a la cimera per identificar oportunitats comercialment viables, amb projectes potencials que inclouen Nala Renewables, una empresa amb seu al Regne Unit dins del fons, que està buscant activament oportunitats d'inversió al Regne Unit mentre busca assolir un objectiu de capacitat renovable de 4 gigawatts (GW) per al 2025.

A més, Microsoft ha compromès una inversió de 2.500 milions de lliures (uns 2.880 milions d'euros) per construir una infraestructura crítica d'intel·ligència artificial (IA).