El Govern es mostra satisfet per la limitació de la reducció de dies de pesca que han pactat els països europeus

L'Executiu insta a l'Estat que adopti mesures de gestió per reduir la retallada de jornades d'activitat pesquera al 3,5%

Una barca d'arrossegament tornant al port de la Ràpita després de la jornada de pesca

Una barca d'arrossegament tornant al port de la Ràpita després de la jornada de pesca / Jordi Marsal

ACN

El Govern es mostra satisfet per la limitació de la reducció de dies de pesca que han pactat el Consell de Ministres d'agricultura i pesca de la Unió Europea dimarts pel 2024 perquè va amb la línia de la flexibilitat que ha defensat l'Executiu pel sector. Els Estats europeus han mantingut la retallada del 9,5% les jornades d'activitat en general, però han obert la porta a reduir-h al 3,5% si s'aposta per mesures de gestió pesquera com ara noves vedes, talles mínimes, limitació de fons de pesca, etc. "Hem aconseguit el millor resultat possible", ha assegurat el director de Política Marina i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, en declaracions a l'ACN, que assenyalat que ara és l'Estat qui "ha de fer els deures" per aconseguir les compensacions.

Tudela ha instat al Ministeri d'Agricultura que es posi a treballar urgentment per a implementar aquestes mesures com ara una veda d'un mes de la pesca de gamba o l'obligatorietat de fer servir una malla de 50 mil·límetres a tot el calador.

Per aconseguir pescar un 6% més de dies, algunes de les mesures que es podrien implementar és prohibir pescar a 800 metres –actualment el límit és als 1.000- o apostar per enginys de pesca que llisquin pel mar sense malmetre el fons marí. "Ens hem d'arremangar immediatament", ha subratllat.

Després d'una proposta "molt estricta" de la Comissió Europea de reduir un 9,5% els dies de pesca sense compensacions, el Govern ha celebrat les modificacions introduïdes pels Estats. Segons Tudela, la decisió dels ministres europeus suposa "la primera vegada" que Brussel·les aposta pel model de pesquer català "basat amb pescar millor i en mesures de bona gestió".

Tudela ha remarcat que aquest cop, després d'un 30% de retallada de dies de pesca del sector, es tractava de convèncer Brussel·les d'apostar per compensacions perquè el sector continuï viu. "Ja hi ha hagut reduccions molt importants i ara el focus havia d'estar amb pescar millor", ha insistit.

A banda de limitar els dies de pesca, l'acord europeu també han decidit restringir el volum de captures de gamba roja i blava. En aquest cas, el pacte també modera la proposta de la Comissió que demanava una reducció del 9%. Finalment, la rebaixa serà d'un 5%.

La pesca de la gamba és l'única que està subjecte a la limitació de dies de pesca i la quantitat total de captures. En aquest cas, reduir la retallada de sortides a la mar és cabdal pels pescadors perquè d'aquesta manera podran maximitzar el preu de venda, que no és el mateix cada dia. "La gamba és un producte que té molt més valor alguns dies que altres, per això tenen més interès de poder pescar més dies encara que no hi hagi tanta quantitat", detalla Tudela.

Aquesta reducció va en la línia de la política pesquera que implementa la UE des del 2019, quan es va aprovar el pla de gestió europeu per a la pesca de fons a la Mediterrània occidental, per recuperar les poblacions de peixos i implementar una gestió a escala europea de la pesca mediterrània.

El pla que va aprovar Europa fa 5 anys, afecta sobretot la modalitat pesquera d'arrossegament, que avui dia a Catalunya està constituïda per 209 embarcacions que el 2022 concentraren el 59% del valor de les descàrregues pesqueres al conjunt del país.