La DOP de l’Oli de l’Empordà presenta a Girona la nova collita

Malgrat que esperen que sigui de «molta qualitat» asseguren que es reduirà al voltant del 50% en comparació amb la de l’any passat

Presentació de la nova collita de la DOP de l’Oli de l’Empordà.

Presentació de la nova collita de la DOP de l’Oli de l’Empordà. / Marc Martí

Redacció

La Denominació d’Origen Protegida de l’Oli de l’Empordà ha presentat aquest dissabte a Girona la nova collita. Durant tot el matí, a l’exterior del Mercat del Lleó, s'ha instal·lat un espai per donar a conèixer l’oli nou de l’Empordà, on també es va poder tastar i adquirir l’oli directament dels productors de la DOP.

Una collita de «qualitat»

El president de la DOP Oli de l’Empordà, Simón Casanovas explica que «es preveu una collita de molta qualitat». Tot i això, afegeix que la producció «es reduirà de prop del 50% comparada amb la de l’any passat, pels efectes de la sequera, que ha provocat que es facin poques olives. Calculem que produirem uns 150.000 litres, d’una collita que va començar a principis de novembre. No recordem que hàgim passat mai, tres anys seguits de sequera», lamenta el president.

Presentació de la nova collita de la DOP de l’Oli de l’Empordà.

Presentació de la nova collita de la DOP de l’Oli de l’Empordà. / Marc Martí

La nova collita està apadrinada pel col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons. Per això, en el marc de la presentació de la collita de l’oli, el col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons ha presentat les 15es Jornades de l’Arròs que tindran lloc del 16 al 31 de desembre. Per donar a conèixer aquesta campanya s'ha cuinat i repartit un tast d’arròs a tothom que s’apropi a l’acte.

Girona Bons Fogons explica que la finalitat de les jornades és «fer conèixer l’arròs de Pals, com a producte de proximitat i la seva importància a la cuina gironina». Bons Fogons vol donar a conèixer el receptari gironí de sempre basat en els productes autòctons i també en aquells que arriben diàriament als mercats de la ciutat. Cada restaurant farà un arròs personal i singular segons la seva tipologia de cuina.

L’oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà és un oli elaborat a partir de les tres varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea en la zona des del segle XVIII. La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l’oli. Per tant la seva presència ha de ser majoritària en els olis produïts dins la DOP, amb un percentatge mínim del 51%. Actualment unes 900 hectàrees estan adscrits a la denominació.