L'agricultura i la ramaderia de la UE d'aquí al 2035

Els costos de l'energia i altres insums es mantindran per sobre dels nivells anteriors al 2021

Un agricultor comprova l'estat de la terra en una foto d'arxiu.

Un agricultor comprova l'estat de la terra en una foto d'arxiu. / Europa Press

Jesús Domingo Martínez

En els pròxims anys, la resiliència dels agricultors de la Unió Europea (UE) continuarà sent posada a prova pel canvi climàtic, les condicions del mercat i les preferències dels consumidors. Alhora, disminuirà el consum de carn de boví, de porcí, de sucre i de vi. També se suposa que els costos de l'energia i altres insums es mantindran per sobre dels nivells anteriors al 2021 a mitjà termini. La Política Agrícola Comuna segueix sent crucial per ajudar els agricultors en la transició a sistemes de producció agrícola més sostenibles, alhora que es tornen més resilients i competitius. La UE continuarà sent un exportador net i continuarà contribuint a la seguretat alimentària mundial. Aquestes són algunes de les conclusions que es recullen en l'informe de perspectives a mitjà termini (2023-2035) de la Comissió Europea.

S'espera que les terres en guaret, que beneficien la biodiversitat, augmentin a 7 milions d'hectàrees per al 2035, mentre que els rendiments dels cereals es mantindran estables gràcies, entre altres coses, als impactes positius de l'agricultura de precisió, rotació de cultius i la millora de la salut del sòl, que podrien contrarestar els impactes negatius del canvi climàtic. La productivitat làctia de la UE hauria de continuar augmentant, però a un ritme més lent, amb estàndards d'alta qualitat i sostenibilitat, generant més valor afegit al sector.

Els alts preus, un desafiament

Per la seva banda, el consum de carn de boví a la UE continua desafiat pels alts preus, la salut dels consumidors i les preocupacions sobre la sostenibilitat. Això s'espera que es combini amb la baixa rendibilitat, provocant una disminució de la producció d'aquí al 2035.

El canvi climàtic també afectarà la producció i la qualitat de l'oli d'oliva, el vi, les pomes, els préssecs, les nectarines i els tomàquets. Es produeix un escenari sobre una adopció més àmplia de pràctiques de gestió sostenible del sòl que portarà a una rendibilitat més baixa de l'agricultura i la ramaderia.