L'adhesió d'Ucraïna i el sector agrari europeu

Kíev podria tenir dret a 186.000 milions en els primers set anys

Volodimir Zelenski, president d'Ucraïna, en una foto d'arxiu.

Volodimir Zelenski, president d'Ucraïna, en una foto d'arxiu. / Europa Press

Jesús Domingo Martínez

A mitjans de l'últim mes de l'any que acaba, en la cimera de líders de la Unió Europea (UE) a Brussel·les, es va anunciar el mandat d'iniciar les negociacions per a l'adhesió d'Ucraïna a la UE. Vull recordar que Ucraïna és un país molt gran i eminentment agrari... El sector agrari de la UE és conscient de l'impacte d’aquesta adhesió?

L'organització que representa agricultors, ramaders i cooperatives de la UE, Copa-Cogeca, ha generat les primeres alarmes, que ja han aparegut al grup de treball de carn de boví, que va postejar a la plataforma X, dirigint-se al Comissari d'Agricultura Janusz Wojciechowski: “L'ampliació de la UE a Ucraïna? Potser és hora d'analitzar l'impacte d'aquesta decisió política a l'agricultura de la Unió Europea i Polònia... Mostri els números, mostri les amenaces, mostri com serà la PAC. Mostri el que ens espera en el futur als agricultors. Prou declaracions i generalitats. Anem als detalls…”

Grans propietaris

Molts tenim la idea que l’agricultura ucraïnesa és una agricultura de petites explotacions familiars, però analitzant dades, t'emportes grans sorpreses (llegiu, A qui pertany la terra a Ucraïna?). Els deu propietaris més grans de terra d'Ucraïna posseeixen/controlen 2,81 milions d'hectàrees, gairebé la grandària de Bèlgica. Tots són empreses, només una està registrada a Ucraïna, i la resta a Xipre, Luxemburg, els EUA, l'Aràbia Saudita i els Països Baixos.

El Financial Times va publicar estimacions sobre els efectes de l'adhesió que suposadament havien estat calculades per funcionaris comunitaris, utilitzant les normes existents per al pressupost de la UE per al 2021-2027. Segons aquestes estimacions, es preveu que Ucraïna podria tenir dret a 186.000 milions d'euros en els primers set anys després de l'adhesió. Van calcular que, a partir d'aquí, molts estats membres es convertirien en pagadors nets i que els subsidis per als membres actuals de la UE disminuirien fins a un 20%.