Aubert, un dels ferraters més importants de Catalunya

Memòries-Carles Aubert Xipell (Impremta Costa) narra les experiències de Casimir Aubert Carreras (Olot, 1887-Barcelona, 1949)

Anton Xipell i Carles Aubert Xipell al carrer Sant Rafel d'Olot i l'aspecte actual d’una de les ferreteries Aubert.

Anton Xipell i Carles Aubert Xipell al carrer Sant Rafel d'Olot i l'aspecte actual d’una de les ferreteries Aubert. / DdG

Xavier Valeri

Testimoni directe de la Guerra Civil i la postguerra, Carles Aubert Xipell (Barcelona.1929) ha publicat els seus records en el llibre Memòries-Carles Aubert Xipell, Impremta Costa, 2023. L’eix del llibre està format per les experiències de Casimir Aubert Carreras (Olot, 1887-Barcelona, 1949), pare de l’autor, qui va arribar a Barcelona amb disset anys per treballar en una ferreteria, amb vint-i-vuit va assolir la corresponsabilitat de l’establiment i en trenta va crear una fàbrica de caragols DIN 631-634 amb el seu soci Miquel Deu.

Mort Casimir Aubert, el 1949, és Carles Aubert qui es va posar al capdavant del negoci de ferreteria. Per fer-ho va haver de deixar els seus estudis d’Economia a la Universitat de Barcelona. Es va trobar amb un negoci immers en els impediments de la postguerra: Fiscalia de Tasses, pobresa energètica, falta de material i mancances bàsiqeus. Va aconseguir tirar endavant el negoci fins arribar al desenvolupament econòmic dels seixanta. En les dècades dels seixanta i setanta i a mesura que la indústria marxava del centre de Barcelona, Carles Aubert va obrir ferreteries industrials a les localitats amb polígons industrials i va mantenir les domèstiques al centre de Barcelona. En aquesta època, es va introduir en una societat formada pels dotze ferreters més importants de Catalunya. Ara, l’empresa Aubert Subministres Industrials és una de les capdavanteres del sector en l’àmbit estatal. 

L’autor i principal protagonista, Carles Aubert Xipell, explica una història que comença amb les vides dels seus avantpassats, els Xipell i els Aubert, professionals del tèxtil del segles XIX i XX a Manlleu, Girona, Olot, Sant Joan les Fonts i Castellfollit de la Roca. Continua amb les vivències familiars durant els conflictes dels segle XX i el relat de l’experiència del seu oncle, el metge Francesc Xipell Castellfollit, 1891-Canterbury,. Victòria. Austràlia, 1969). Francesc Xipell va viure a Austràlia amb la seva dona Mary Gras Fort (saga dels Roura empresaris del suro de Calonge) i els seus fills Joseph i Mary Elisabeth des del 1935 fins a la seva mort. Francesc Xipell és recordat per l’ajut que va oferir als refugiats espanyols que arribaven a Melbourne; a vegades sense saber on havia anat a parar el vaixell. Gràcies als seus coneixements de medicina va salvar gent que arribava ferida al port de Melbourne. Tant va ajudar que es va convertir en el cònsol d’Espanya a Melbourne, primer a la pràctica i després de manera oficial.