Creix la demanda d'aliments alternatius

Els consumidors requereixen productes amb un teòric menor impacte ambiental

Dues agricultores, treballant en una fotografia d'arxiu.

Dues agricultores, treballant en una fotografia d'arxiu. / Europa Press

Jesús Domingo Martínez

La demanda d'aliments alternatius, com ara anàlegs carnis, lactis, al peix i a l'ou, continua experimentant un creixement significatiu, fet pel qual la indústria ha respost amb una àmplia varietat de productes plant-based. De la mateixa manera, la preocupació pel medi ambient fa que els consumidors requereixin productes amb un teòric menor impacte ambiental. A això cal sumar-hi l'interès continuat i creixent en els aliments funcionals. Tot això es tradueix en un gran nínxol de mercat per al desenvolupament d'aliments plant-based més sostenibles i amb propietats nutricionals millorades.

Cal destacar el lloc tan important que ocupen els ingredients per als consumidors a l'hora d'escollir un producte, ja que cada cop estan més familiaritzats amb aquests i el que aporten. Això, sumat a l'auge dels productes proteics, no només per a la població que fa activitat física, i en línia amb l'esmentat anteriorment en termes de sostenibilitat i salut, obre una gran oportunitat de creixement de la proteïna vegetal, o de la recerca de noves fonts de proteïnes alternatives (plantes, subproductes de la indústria, proteïnes sense al·lèrgens, miceli, microalgues, lemna, caseïna recombinant, insectes, etc.), també en el sector pet food.

El sabor, imprescindible

La procedència d'aquestes proteïnes alternatives pot ser diversa, per això és important aprofundir en el millor coneixement de la seva funcionalitat i les seves propietats fisicoquímiques. La innovació en el camp de la tecnologia d'aliments no només apunta a la millora d'aquests processos, sinó també a la cada vegada més freqüent aplicació de la impressió 3D per a la producció d'aliments, l'agricultura cel·lular o la carn in vitro, així com a l'ús de processos fermentatius per al desenvolupament d'aliments, i pel que fa a la seva formulació. Crec que continua sent important una la tendència que no passa de moda: el sabor és un requisit imprescindible per a una bona acceptació per part del consumidor.