Detecten un encariment de fins al 875% en el preu de productes bàsics als supermercats

Un estudi de FACUA ha comparat la quantia que se li paga a l'agricultor amb el preu als establiments

Agricultors repartint llimones durant una protesta en una foto d'arxiu.

Agricultors repartint llimones durant una protesta en una foto d'arxiu. / Europa Press

Jesús Domingo Martínez

La penúltima setmana de gener llegia que "FACUA-Consumidors en Acció ha detectat un encariment de fins al 875% en el preu de determinats aliments bàsics als supermercats respecte el seu preu en origen". Aquesta és una de les conclusions que s'extreu de l'estudi que ha realitzat l'associació, en el qual ha comparat la quantia que se li paga al pagès per produir un producte amb el preu al qual posteriorment el compra el consumidor en els punts de venda.

En aquesta anàlisi s'han tingut en compte tretze productes entre els quals hi ha fruites, verdures, llegums, ous i olis de gira-sol. Els preus en origen s'han obtingut i/o calculat amb les dades publicades per la Subdirecció General d'Anàlisi, Coordinació i Estadística del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació relatives a la primera setmana de gener de 2024. La captura de preus a supermercats es va realitzar els dies 2, 3, 8 i 9 de gener de 2024.

Doble etiquetatge

Fa anys que FACUA demana als governs que imposin un doble etiquetatge, de manera que els consumidors puguin conèixer quant han cobrat els agricultors pels productes que es venen als supermercats. El doble etiquetatge oferiria la possibilitat de conèixer quines empreses inflen més els seus marges de benefici i quins castiguen més el sector primari obligant-los a ajustar excessivament els preus.

Per exemple, el quilo de llimones en origen es pagava a principis de gener a 0,20 euros, mentre que el preu per quilo als punts de venda està, de mitjana, en 1,79 euros (un 695% més car). Aquesta diferència arriba al 875%. Altres casos no tan alts: al pagès se li paga el quilo de maduixes a 3,94 euros, per exemple. Aquesta fruita està actualment als supermercats a 11,48 euros/quilo (un 191% més car). El preu més gran es troba a Mercadona i Dia, amb la safata de 500 grams a 5,99 euros. En aquests casos, la diferència respecte el preu en origen arriba al 204%. Actualment, el quilo de patates costa de mitjana als punts de venda 1,29 euros, un 214% més que els 0,61 euros/quilo que es paguen en origen. Per la seva part, el ramader cobra per la producció d'una dotzena d'ous grandària M uns 1,53 euros, mentre que els consumidors compren aquest producte al supermercat a 2,48 euros de mitjana (un 62% més car). La dotzena d'ous campers marca Pazo de Vilane, a Carrefour, està a 3,69 euros, i la seva diferència és del 141% respecte el preu que es paga en origen.