L'IMV i els falsos rumors: coneix què és i qui se'n pot beneficiar

Últimament, hi ha hagut diversos rumors respecte a l'IMV i qui el cobra

1.420 euros mensuals i la majoria estrangers; però, això és cert?

La immigració s'aprofita de les ajudes?

La immigració s'aprofita de les ajudes? / 8photo

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Les ajudes són necessàries en la nostra societat. Malauradament, tot i viure en un país desenvolupat hi ha molta pobresa. I el problema més greu és que aquesta, afecta menors. El Govern, durant cada legislatura, lluita per aconseguir pal·liar amb aquest problema. Donar subvencions o crear polítiques socials, entre altres, són algunes de les mesures que es duen a terme per aconseguir frenar aquesta situació. Avui us explicaré que és l'IMV (Ingrés Mínim Vital) i els falsos rumors que s'han difós en els últims dies per tal de crear una confrontació pública i social.

L'IMV

Aquesta ajuda fa uns tres anys que va aparèixer. Ens trobem davant una prestació no contributiva de la Seguretat Social, la qual, es dona a les persones o famílies que no arriben a final de mes, per falta de recursos econòmics. I sentint-t'ho molt, aquesta situació és molt freqüent, tant per persones espanyoles com estrangeres que viuen aquí.

La vulnerabilitat per pobresa fa que s'hagin hagut de crear mesures polítiques, prestacions i subvencions per ajudar a aquest col·lectiu tan ampli. 

La quantitat a cobrar per una persona que viu sola és d'uns 604,21 euros mensuals. Aquesta quantitat variarà segons la unitat familiar de convivència i el grau de dependència de les persones integrants. Per exemple, en el cas d'una família composta per un adult i quatre o més menors, la quantia màxima que percebran seran 1.462,20 euros mensuals. I si la unitat de convivència es composta per dos adults i tres o més menors i, algun dels adults (progenitor, avis o tutor) té un grau tres de dependència, la quantia a cobrar serà de 1.595,13 euros mensuals.

Els falsos rumors sobre l'IMV i la immigració

Fa pocs dies es va publicar un rumor on, segons fonts del Ministeri de Treball, hi havia unes 753.701 persones cobrant l'Ingrés Mínim Vital amb una quantia mensual de 1.420 euros. A més, el nombre exacte d'immigrants que l'estaven cobrant era de 608.861 persones. Així doncs, els màxims beneficiaris eren ells.

Només 144.870 espanyols se'n beneficiaven

Aquest missatge del "Ministeri de Treball" va començar a difondre's per la xarxa social "X" i ha generat moltíssims missatges d'odi cap al Govern i la immigració.

Les dades confirmen que els rumors són falsos

Les dades confirmen que els rumors són falsos / freepik

Com es detecta que és una mentida?

Primer de tot, el ministeri encarregat de gestionar l'IMV no és el Ministeri de Treball, gestionat per Yolanda Díaz, sinó el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, gestionat per Elma Saiz. Tot i això, en molts casos, les comunitats autònomes tenen la competència per fer la gestió de l'IMS de forma autònoma.

'NoticiasTrabajo' es va posar en contacte amb el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per corroborar si la informació que s'estava viralitzant era certa o no. Des del Ministeri es van negar rotundament aquestes dades i es va explicar que menys d'un 20% de les 2.194.953 ajudes concedides per IMV són cobrades per estrangers. Aquestes dades fan referència a inicis d'aquest mes de febrer 2024.

De les 2.194.953 ajudes concedides, n'hi ha 757.147 destinades a famílies i un 43,4% d'aquestes, tenen menors a càrrec.

Així doncs, menys de 438.990 immigrants residents a Espanya reben l'ajuda de l'Ingrés Mínim Vital

A més, també s'ha desmentit que aquests estrangers estiguin cobrant una paga de 1.420 euros mensuals, ja que, com hem comentat a l'inici de l'article, la quantia depèn de la unitat familiar de convivència.