El sector avícola millora els resultats gràcies a la moderació dels costos i el control de la producció

Les empreses i productors havien enllaçat tres anys molt difícils amb els preus per sota dels costos

Una granja d'aus en una fotografia d'arxiu.

Una granja d'aus en una fotografia d'arxiu. / Efe

DdG

El 2023 ha marcat un canvi de tendència per al sector avícola català, que ha pogut obtenir uns resultats positius després d'enllaçar tres anys consecutius molt difícils per a les empreses i productors, en què els preus de venda sempre van estar per sota dels costos de producció. Així es desprèn de l’anàlisi que ha fet de l’últim exercici la Federació Avícola Catalana (FAC), l’entitat que agrupa les empreses productores d’aviram i ous de Catalunya.

El control dels factors de producció ha estat una de les claus per superar l’exercici, tot i que la moderació dels preus de l’aliment per a les aus i de l’energia ha permès a les empreses reequilibrar els costos i contenir les despeses. Un altre element molt important ha estat el control molt acurat de la producció per adequar-la a la demanda real i evitar la sobreoferta. En aquest factor ha influït positivament la recuperació de la demanda i el consum intern de productes avícoles, especialment carn de pollastre i ous, impulsats per la plena recuperació del sector turístic i de congressos. Des de la FAC aquest augment de la demanda s’explica també pel fet que la carn d’aviram i els ous són aliments presents a pràcticament totes les llars catalanes i tenen un preu reduït en relació amb el seu valor nutritiu, el que els fa especialment atractius en èpoques d’inflació elevada.

Retibució més justa

Pel que fa als resultats dels diferents subsectors, en el passat exercici els productors d’ous han pogut normalitzar els seus marges i obtenir una retribució més justa que en els anys anteriors, durant els que han arrossegat un dèficit constant pels alts costos de producció i la impossibilitat de traslladar-los als seus preus de venda. La reducció de l’oferta d’ous a escala mundial, conseqüència de factors com l’elevada incidència de la influença aviària i la redistribució progressiva de la producció cap a sistemes alternatius al de cria en gàbies, ha influït en la recuperació dels preus de venda per al productor.

Els productors de carn de pollastre, que tenien al davant el repte d’optimitzar el control d’uns costos de producció molt elevats i d’adequar la seva oferta a una demanda incerta fruit de la situació geopolítica inestable, en general han pogut gestionar adequadament aquests aspectes i tancar una etapa de pèrdues continuades per les dificultats per repercutir els increments de costos al preu dels seus productes. L’element clau per aquestes empreses ha estat el control dels volums de producció.

Per a l’actual exercici, es preveu que l’activitat del sector avícola continuarà molt condicionada per elements externs com la situació política global i les afectacions en el comerç internacional, així com pels efectes que la influença aviària altament patògena pot tenir tant directament en els productors i localment, com en la distorsió del comerç avícola mundial.

Reducció de la capacitat productiva

El sector avícola es veu afectat de manera concreta pels canvis que es preveuen en les normatives de la UE relacionats amb la recerca de millores en el benestar animal. Les modificacions que planteja la Comissió Europea, centrades en la prohibició de les gàbies en la producció d’ous i la disminució de les densitats a les granges en general, imposarien una forta transformació al sector i implicarien de manera inevitable una reducció de la capacitat productiva, el que conduiria sense dubte a una disminució molt significativa de la producció d’aliments d’origen avícola a la Unió Europea.

Des del sector avícola es veu amb molta preocupació aquest escenari. La FAC treballa per transmetre tant a les autoritats comunitàries com a la societat en general que cal arribar a un equilibri entre la necessitat de mantenir el teixit productiu i els aliments produïts a casa nostra i una progressiva millora dels estàndards de benestar animal