La compravenda de cotxes de segona mà a Girona creix un 3,5% al gener

El mercat automobilístic d’ocasió gironí comença l’any 2924 amb 2.614 operacions

Cinquena edició de la Fira Expocasió a Fornells de la Selva.

Cinquena edició de la Fira Expocasió a Fornells de la Selva. / Marc Martí

Redacció

El mercat automobilístic gironí va tancar el mes de gener amb 2.614 operacions de compravenda de turismes de segona mà, un 3,5% més que l’any passat i un 14,6% més que el gener del 2022, segons dades de la consultora MSI per a les patronals del sector Ganvam i Faconauto.

A Catalunya, les vendes de turismes i tot terrenys d’ocasió arrenquen el 2024 en positiu, amb un total de 22.984 unitats, fet que suposa un creixement del 18,8% respecte al gener de l’any passat.

Pel que fa al còmput estatal, les vendes de turismes i tot terrenys d’ocasió també van iniciar l’exercici amb dades en positiu, superant la barrera de les 155.888 unitats, un 14,9% més que el gener del 2023. D’aquesta manera, el mes passat per cada vehicle nou es van vendre 2,3 usats.

Analitzant el canal de venda, aquesta pujada respon, principalment, al creixement de les operacions amb usats procedents de flotes corporatives. En concret, les companyies de rènting -que un cop acabats els contractes de lloguer venen aquests usats joves al mercat d’ocasió- van registrar un 43% més de transaccions que al gener de l’any passat, segons detallen des de les patronals. 

Aquest augment de les operacions procedents de flotes explica la pujada registrada a les vendes d’usats d’entre 1 i 3 anys, que van tancar el mes de gener amb un increment del 27%, fins a assolir les 10.410 unitats. Els models d’entre 8 i 10 anys van ser els que van créixer més, en registrar un increment del 28,3%, amb un total de 7.889 unitats.

Per a les patronals del sector, el mercat d’ocasió ha d’afrontar «una millora qualitativa important». L’antiguitat mitjana del cotxe usat venut a Espanya al gener es va situar en els 11,3 anys, un fet que asseguren que demostra «la necessitat de posar en marxa mesures eficaces per frenar l’envelliment del parc».