FACUA demana al Govern que impulsi el doble etiquetatge

Els agricultors denuncien la manca d'inspeccions per detectar la imposició de la venda a pèrdues

Fruites i verdures en un supermercat en una fotografia d'arxiu.

Fruites i verdures en un supermercat en una fotografia d'arxiu. / Diari de Girona

Jesús Domingo Martínez

En la darrera sessió de control a l'Executiu, el president del Govern es va comprometre a "enfortir la Llei de la Cadena Alimentària", que va entrar en vigor el 2023. Recordo que els agricultors han denunciat l'absència d'inspeccions suficients per detectar pràctiques il·legals d'imposició de venda a pèrdues, a més de la ridícula quantia de les poques sancions que transcendeixen.

En aquest context, FACUA-Consumidors en Acció insta el Govern a implantar, d'una vegada, un model de doble etiquetatge, que ofereixi informació als consumidors sobre el preu en origen dels productes del camp juntament amb el de venda al públic, permetent-los conèixer sota quines condicions i quant s'està pagant als productors.

Decisions informades

Una de les formes d'enfortir aquesta normativa és que es doti els consumidors de mecanismes que els permetin intervenir de manera efectiva en la cadena alimentària, en poder prendre decisions informades sobre els productes que consumeixen. Per això, resulta imprescindible que se'ls informi amb la transparència més gran i de forma adequada sobre els aliments que adquireixen, els processos de formació de preus, les diferències d'origen-destí, el lloc d'origen o les condicions en què s'han produït.

Les darreres anàlisis de l'associació han posat en relleu que determinats aliments bàsics s'encareixen fins a un 875% als supermercats respecte el preu d'origen. Una informació que, actualment, no arriba al consumidor final, impedint-li conèixer quines empreses inflen més els marges de benefici i quines castiguen més el sector primari obligant-los a ajustar excessivament els preus. D'altra banda, també insisteix en la necessitat urgent de crear mecanismes de control i sanció d'aquells grups empresarials que duen a terme pujades de marges il·legals en aliments amb l'IVA rebaixat.

TEMES