La indústria surera reclama més gestió forestal per tenir més suro local

«S’ha d’elevar el 30% actual de sureda productiva a Catalunya fins al 60%», demana la patronal

Celebració de la Barcelona Wine Week.

Celebració de la Barcelona Wine Week. / Institut Català del Suro

DdG

Els sectors forestal, industrial i vitivinícola han coincidit, recentment, en afirmar a la Barcelona Wine Week (BWW) que el suro i el vi són «un tàndem guanyador» i que cal que el sector vitivinícola incorpori el valor global del sector surer com a element diferencial. És una de les conclusions de la taula rodona «Com incorporar el valor socioeconòmic i ecològic del sector surer al món del vi?», impulsada per la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro).

Joan J. Puig, president de l’ICSuro i de la patroanl Aecork, va assegurar que «el suro és únic i singular per les seves implicacions ecosistèmiques i per ser un producte de proximitat que dona valor afegit en matèria de sostenibilitat als cellers. Sense oblidar que el sector industrial dignifica el sector primari i vetlla pel seu futur destinant al voltant 70% del valor final del producte a la matèria prima». En aquest sentit, afegeix que «el sector industrial demana al forestal surer més gestió forestal per tenir arbres més productius i elevar el 30% actual de sureda productiva a Catalunya fins al 60% per tal d’ajudar a tenir cura dels boscos i del paisatge i, de retruc, fer prevenció d’incendis».

4.900 taps de suro reciclats

La Fundació Institut Català del Suro va recuperar 4.900 taps per reciclar a la Barcelona Wine Week, un 9% més que l’any anterior. Ambdues entitats són partners de sostenibilitat, i al llarg dels anys ja han aconseguit donar una segona vida a més de 13.500 taps de suro, que s’han utilitzat en projectes d’economia circular aplicats a l’urbanisme municipal per mitjà d’escocells dels arbres o de paviments de parcs infantils.

Per Joan J. Puig, president de la Fundació Institut Català del Suro, «aquesta aliança estratègica amb la fira vitivinícola més important del país ens permet posar en valor el producte excepcional que és el tap de suro i explicar als cellers que no només és la millor eina per ajudar a madurar el seu vi o rebaixar la petjada de carboni de les seves ampolles, sinó que escollir suro és la opció més sostenible fins i tot més enllà del destapament».

L’acció de reciclatge de taps va consistir en la col·locació i gestió de 50 urnes de recollida de taps de suro. L’aliança per a l’assoliment de l’objectiu «Zero Waste» es va formalitzar entre Céline Pérez, directora de la BWW, Marta Macías, project manager de la fira, i el president de l’ICSuro, Joan J. Puig.

Des del 1991

L’Institut Català del Suro (ICSuro) és una fundació privada sense ànim de lucre i de caràcter científic que té com a missió la «valorització del sector surer». Es va constituir l’any 1991 com a consorci público-privat i des del 2019 és una fundació privada que treballa, segons detallen des de l’organització per «esdevenir una entitat referent a nivell mundial en la investigació del suro».

Compta amb tres línies d’actuació principals: investigació i recerca sobre el tap de suro, controls de qualitat dels taps i comunicació per la difusió i promoció de la conservació i l’aprofitament responsable de les suredes.

Subscriu-te per seguir llegint