Les exportacions gironines baten un nou rècord històric, creixen un 4% el 2023 i superen els 8.100 milions

L'agroalimentari s'impulsa fins a un 12% amb les càrnies al capdavant però les químiques tanquen l'any a la baixa

El sector carni continua liderant les exportacions de les empreses gironines.

El sector carni continua liderant les exportacions de les empreses gironines. / DDG

ACN

Les exportacions gironines han crescut un 4,4% durant el 2023, tanquen l'any assolint un nou rècord històric i superen per primera vegada els 8.000 milions d'euros. Sobretot aquest increment s'explica pel bon comportament del sector agroalimentari, que continua impulsant-se a l'exterior amb les càrnies al capdavant. Durant el 2023, les empreses del sector han exportat per valor de 3.647 milions d'euros (un 12% més que al 2022). I d'aquest global, el gran gruix -més de 2.500 milions d'euros- correspon a productes carnis. Per contra, les químiques tanquen un 2023 a la baixa i registren una caiguda del 8,5% en exportacions. Pel que fa a destins, França continua capitanejant el rànquing. Destaca, però, el descens de fins al 27% en vendes que registra la Xina.

Les exportacions gironines mantenen l'empenta i tornen a tancar un any històric. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques el Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, durant el 2023 les vendes a l'exterior que han fet les empreses del territori s'han impulsat un 4,4% més. I de retruc, això es tradueix en un nou rècord de vendes. Perquè el global puja fins als 8.131,4 milions d'euros.

Aquell sector que ha capitanejat el creixement, com ja és habitual, ha estat l'agroalimentari (que s'ha impulsat un 12% i ha arribat als 3.647,66 milions d'euros). De fet, les empreses que s'apleguen sota el seu paraigües pràcticament concentren la meitat de totes les exportacions que s'han fet des de la demarcació (en concret, n'arriben a representar el 45%).

I dins l'agroalimentari, les càrnies continuen tenint un pes innegable. No només pel que fa a volum de vendes a l'exterior, sinó també perquè durant el 2023 el clúster ha sabut capejar el fre en la compra de porcí que ha aplicat la Xina i obrir-se a nous mercats.

Les càrnies gironines tanquen l'any havent fet exportacions per valor de 2.475,87 milions d'euros (cosa que representa un 10% més en comparació amb el 2022). Aquí s'hi inclouen tant canals com despulles d'animals -sobretot, de porcí- com productes elaborats, com ara pernils i embotits.

En paral·lel, els fabricants de maquinària (un altre dels sectors amb forta presència exterior) també han augmentat exportacions durant l'any passat. En aquest cas, l'estadística diferencia entre aquells qui produeixen maquinària en general i els que la fabriquen per a ús exclusiu de la indústria. I tant en un cas com en l'altre, el balanç anual és positiu. Durant el 2023, el primer grup d'empreses ha exportat per valor de 338,11 milions d'euros (+7,7%); i el segon, ho ha fet per valor de 168,75 milions d'euros (+11%).

Les químiques, a la baixa

Per si bé l'agroalimentari i la maquinària tanquen un 2023 a l'alça, no passa el mateix amb el cas d'un altre sector que també és motor de l'economia gironina: les químiques. Perquè en aquest cas, les seves empreses -dins les quals hi ha les farmacèutiques- acaben l'any a la baixa. En concret, en comparació amb el 2022, les seves exportacions han davallat un 8,5% (situant-se en 1.190 milions d'euros).

I si es passa la lupa damunt la indústria del medicament, la situació és paral·lela a la que ha viscut el sector. Durant l'any passat, malgrat que les farmacèutiques gironines van concentrar quasi la meitat de les exportacions del químic (515,22 milions d'euros) també van tancar l'any a la baixa (amb un descens del 5,2% en vendes a l'exterior).

França i la UE, al capdavant

Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins. Durant el 2023, les empreses de la demarcació hi han fet vendes per valor de 2.001 milions d'euros. Una xifra que, en comparació amb l'any anterior, suposa un creixement del 4,5%.

A aquest mercat, tot i que ja a més distància, el segueixen els d'Itàlia (712,11 milions d'euros, fins a un 19,2% més), Alemanya (592,51 milions d'euros, un 4,7%) i Portugal (456,55). En comparació amb el 2022, però, les exportacions cap a aquest darrer país han anat a la baixa (-11,4%).

Per darrere d'aquests, i com a cinquè destí dels productes gironins, s'hi situa la Xina. I com ja va passar al 2022, les exportacions gironines cap al gegant asiàtic han continuat anant a la baixa (pel fre en la compra de porcí i les restriccions a les fronteres). En total, durant l'any passat s'hi va exportar per valor de 342,03 milions d'euros, cosa que representa fins a un 27,4% menys en comparació amb el 2022 (471 milions d'euros).

Per darrere de la Xina, en sisè lloc, s'hi situen els Països Baixos (288 milions d'euros) i el Regne Unit (274,4 milions d'euros). En aquest cas, com ja va passar el 2022, després del sotrac del 'Brexit', les exportacions gironines hi han anat a l'alça (i al 2023 han crescut un 20%). Completen el llistat dels deu primers destins, per aquest ordre, Polònia (265,48 milions d'euros), Bèlgica (193,59 milions d'euros) i els Estats Units (177,17 milions d'euros).