La sequera ja afecta directament 1.500 empreses gironines

Pimec alerta que l'economia gironina podria patir un estancament o descens durant la segona meitat d'any

El president de Pimec Girona, Pere Cornellà, i el director de l'Àrea d'Economia i Empresa de la patronal, Carles Mas, durant la jornada.

El president de Pimec Girona, Pere Cornellà, i el director de l'Àrea d'Economia i Empresa de la patronal, Carles Mas, durant la jornada. / ACN

Joel Lozano

Joel Lozano

La sequera ja afecta directament a 1.500 petites i mitjanes empreses de les comarques gironines. Segons la patronal Pimec, aquestes empreses donen feina a més de 20.000 persones i la manca d'aigua està afectant la seva activitat, principalment del sector agroalimentari i industrial.

El director de l'Àrea d'Economia i Empresa de la patronal, Carles Mas, adverteix que cal prendre mesures per minimitzar les afectacions, perquè si no aquestes podrien provocar acomiadaments. "Que hi hagi més atur pot fer efecte bola de neu de decreixement més accelerat del consum i això impliqui un menor creixement econòmic", alerta.

La patronal ha analitzat aquest dijous la situació de l'economia catalana i gironina, en un acte a la seu de Pimec Girona. A Catalunya, la patronal preveu que el creixement econòmic es mantindrà i estima que aquest sigui d’entre l'1% i l'1,5%. A Girona, en canvi, Carles Mas parla de "dues parts diferenciades de l'any" que faran que el creixement sigui menor que a Catalunya, al voltant de l'1%.

El director de l'Àrea d'Economia i Empresa de Pimec explica que el primer semestre l'any a Girona hauria de ser positiu, amb un creixement econòmic. Segons Mas, el sector del turisme i el comerç haurien de continuar "amb la seva bona trajectòria i fer efecte arrossegador de la resta de l'economia". La segona meitat de l'any, però, fa que els experts siguin més pessimistes. L'impacte de la sequera i els elements negatius que hi poden haver fa que veiem un segon semestre que pot tenir un efecte de decreixement o d'estancament", afirma Carles Mas.

"Estem perdent competitivitat"

Davant d'aquesta situació, el president de Pimec Girona, Pere Cornellà, reclama a les administracions que reaccionin amb mesures efectives. "Desanima molt per l'activitat econòmica veure com les tramitacions per activar infraestructures són tan lentes", assegura. Les administracionstenen l'exclusiva en el desenvolupament d'infraestructures, en aquest sentit estan directament apuntats i les infraestructures són la base en la qual edificar totes les activitats econòmiques i vitals", afegeix.

El president de la patronal a Girona considera que "hi ha d'haver un canvi radical en l'enfocament del que són les infraestructures bàsiques" perquè les empreses "estem perdent capacitat de competitivitat".

Cornellà posa com a exemple els processos de descarbonització, una de les preocupacions del sector empresarial. "Pel que fa a les fonts d'energia sostenibles el nostre país i les comarques gironines van a la cua. No podem esperar més, no estem parlant de millores, estem parlant d'un canvi radical. Això no es pot tolerar ni permetre", exposa.

Segons Cornellà, la situació provoca que el sector privat faci la feina que no fan les administracions públiques. En aquest sentit, el president de Pimec considera que la iniciativa dels hotelers de Lloret de Mar per comprar una dessaladora mòbil és una "proposta desesperada, de frustració". "Si el sector públic no fa res o ho fa tard o de manera inapropiada doncs és clar hi ha un moment que estàs desesperat", afegeix.

"No pots veure com s'està arruïnant la teva capacitat d'oferir serveis i condicions de confort, en el cas del turisme, perquè la gent que ve aquí no ve a sobreviure ve a gaudir, si això no ho podem brindar estem renunciant al que és bàsic i si renunciem a allò que és bàsic és que estem en un camí que no té retorn", afirma. "Si l'administració no ho fa ho farem nosaltres, no podem contemplar com s'està arruïnant la nostra capacitat d'exercir la nostra activitat, per la qual paguem els impostos", conclou el president de Pimec Girona.