Les exportacions gironines s’enfilen un 10% i són les que més creixen a Catalunya

Les empreses de Girona van vendre a l’exterior per valor de 650,9 milions d’euros al gener, capitanejades pel sector agroalimentari i la indústria química

Un treballador processant carn

Un treballador processant carn / Cedida per Càrniques Celrà

Redacció/ACN

Les exportacions gironines van assolir els 650,9 milions d’euros i van créixer un 10% durant el gener, la xifra més alta de Catalunya, segons les dades del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa.

Els principals sectors que capitanegen l’estadística continuen essent l’agroalimentari, que va vendre a l’exterior per valor de 299,5 milions d’euros, un 13,1% més que un any enrere, i la indústria química que va exportar per valor de 93,2 milions d’euros, un 19,3% més que al primer mes del 2023.

D’altra banda, durant aquest gener les importacions van augmentar un 20,6% a Girona i el valor d’aquells productes que van venir de fora es va situar en 361,2 milions d’euros. 

A Banda de Girona, per demarcacions, les exportacions des de Barcelona van caure un 4%, fins als 5.919,4 milions d’euros, amb els productes químics i l’automoció com a principals sectors. A les comarques de Lleida, les exportacions van augmentar un 7,1%, fins als 211,4 milions d’euros, i els principals sectors van ser l’alimentació i les begudes, tabac i béns d’equip; mentre que la demarcació de Tarragona el creixement va ser del 8,3%, fins als 888,7 milions, amb els productes químics i els béns d’equip com a principals motors.

Un 1,3% menys a Catalunya

A Catalunya, les exportacions catalanes van disminuir un 1,3% al gener en comparació amb fa un any, arribant als 7.670,4 milions d’euros, segons el Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa. Amb tot, les vendes a l’exterior de Catalunya van caure menys que les del conjunt d’Espanya, on la davallada va ser del 2,5%, amb 30.144,2 milions d’euros en el primer mes de l’any. Si es compara aquest gener amb el mes previ, el desembre del 2023, les exportacions catalanes van sumar un 13,4%. Els principals sectors exportadors a Catalunya van ser el químic, amb un 31,5% del total i un augment del 4,2%, el de l’automoció, amb un 14,9% del total i un increment anual del 16,7%, i el de l’alimentació, begudes i tabac, amb un 14,8% del total i un augment del 2,7%.

Les vendes a l’estranger per part de les empreses catalanes representen el 25,4% de tot el conjunt de les exportacions d’Espanya.