Les llars gironines que es beneficien del bo social creixen un 27% i arriben a les 12.600

Més de 5.100 es troben en situació de vulnerabilitat severa i se'ls aplica una reducció de la factura del 80%

Una persona fa càlculs sobre l'ajut del bo social d'Endesa

Una persona fa càlculs sobre l'ajut del bo social d'Endesa / Cedida a ACN/Endesa

ACN

ACN

Les llars que es beneficien del bo social a les comarques gironines han crescut un 27% durant el 2023 i arriben a les 12.655. Aquest ajut els permet reduir entre un 40 i un 80% la factura de la llum. Segons dades d'Endesa, d'aquests beneficiaris n'hi ha 5.183 que es troben en situació de vulnerabilitat severa (a qui se'ls aplica el màxim descompte). Per tipologies, la meitat dels beneficiaris són persones en situació de vulnerabilitat -segons criteris de renda- i un altre 40% famílies nombroses. Tot i que la mesura estarà en vigor fins al 30 de juny, durant tot l'any els habitatges que es trobin en situació de vulnerabilitat severa pagaran un IVA d'electricitat del 10% (independentment del preu de mercat). A Catalunya són 63.000 famílies.

El bo social és un ajut que redueix entre un 40 i un 80% la factura de la llum sobre el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC). Segons informa Endesa, durant l'any passat a les comarques gironines els seus beneficiaris han crescut en un 27%, cosa que situa en més de 12.600 els habitatges que són clients de la companyia a qui se'ls ha abaratit l'electricitat.

Del total de llars que reben el bo social, 7.157 són famílies vulnerables, a qui se'ls aplica una rebaixa del 65% a la factura (o del 40% si tenen el bo temporal de justícia energètica). Tot i això, hi ha 5.183 habitatges que són llars vulnerables severes; en aquest cas, la reducció que reben és del 80%. La resta són beneficiaris del bo social arran de la crisi energètica (315). Aquests descomptes estaran vigents fins al 30 de juny.

Pel que fa a tipologies, en el cas de la demarcació, el 50,60% dels beneficiaris gironins són persones en situació de vulnerabilitat (segons criteri de renda). Segons concreta Endesa, el 42,81% són famílies nombroses, un 2,92% són pensionistes, l'1,18% beneficiaris de l'ingrés mínim vital i el 2,49% restant, llars amb baixos ingressos particularment afectades per la crisi energètica.