Les famílies exigeixen la continuïtat del val de 100 euros per poder pagar els llibres

La iniciativa de la Generalitat, que va néixer per pal·liar l’increment de les despeses d’escolarització, també permet rebaixar la factura en literatura, papereria i jocs educatius pels alumnes de Primària

Un llibreter de la Llibreria Empúries de Girona, ahir preparant els lots.

Un llibreter de la Llibreria Empúries de Girona, ahir preparant els lots. / ANIOL RESCLOSA

Girona

Abans eren les avionetes que sobrevolaven la platja les que hàbilment et recordaven que s’acostava la tan anhelada com temuda 'vuelta al cole', però ara són un degoteig constant de pares que, des de mitjans d’agost, ja carreguen (a les mans i a les respectives targetes de crèdit) els llibres de text i el material escolar dels seus fills. 

Aquest any, però, la Generalitat ha endolcit la tornada a les aules amb el val escolar, un xec de 100 euros per a bescanviar en material escolar (llibres de text, literatura infantil i juvenil, diccionaris, papereria, calculadores, motxilles i jocs educatius), adreçat a famílies amb infants que aquest curs 2023-2024 cursin entre 1r i 6è de Primària en centres públics o concertats.

«No pot ser una ajuda puntual»

La iniciativa, que va néixer per a pal·liar l’increment de les despeses d’escolarització, ha estat una alenada d’aire fresc per a les famílies, que aplaudeixen la mesura. Però sobretot, n’exigeixen la continuïtat. És el cas de la palamosina Lucrecia Bulgheroni, que s’ha desplaçat fins a Girona per a recollir els llibres de text dels seus fills, que estudien al Bell-lloc i a Les Alzines. «No pot ser una ajuda puntual, ha d’arribar per quedar-se», reclama. I és que, per ella, la factura per l’arrencada del curs es triplica. «M’he gastat gairebé 600 euros entre els tres, sort del val escolar, que ha fet que l’impacte a la butxaca no sigui tant com l’any passat», assegura. El xec, però, no podrà beneficiar a un dels seus fills, que farà 2n d’ESO. De moment, confessa, no ha hagut de renunciar a res per a poder pagar l’import del material escolar, però no descarta que pugui passar-li factura més endavant. «Potser per Nadal», sospira. 

En la mateixa línia, una altra família gironina (que prefereix mantenir l’anonimat), també creua els dits perquè la mesura es mantingui el curs que ve. A més, defensa que «ja era hora que es posés en marxa una iniciativa que minimitzés la ruïna que suposa l’inici de curs per a moltes famílies». En aquest sentit, reconeix que «és un cop de mà molt important perquè tot és caríssim» i alerta que «si l’administració no ens ajuda, d’aquí poc ja no podrem ni menjar». En el seu cas, els llibres de la seva filla, que aquest curs començarà 5è de Primària, els han costat 180 euros. «Però amb el val escolar, que ens ha permès descomptar-nos 100 euros, només hem hagut de pagar 80 euros», celebren. Ara, però, caldrà comprar el material escolar.

Un alleugeriment

La llibretera de la Llibreria Empúries de Girona, Lourdes Sidera, assegura que «tothom està molt content amb el val escolar», tant les famílies, que reben el descompte directe, com els establiments adherits a la campanya, que constaten de primera mà l’alleugeriment dels pares. 

Allà, els escanegen el codi QR i els descompten els 100 euros (també poden ser 50 i 50, per a utilitzar en dos establiments). Els vals, que es podran bescanviar en comerços d’arreu de Catalunya fins al 30 de novembre, han arribat a les famílies durant el mes de juliol per correu postal, tot i que també es poden descarregar a través de la pàgina web habilitada per a l’ocasió. Després, els pares l’han d’activar amb l’identificador específic de l’alumne. Aquest, però, és un pas que sovint porta a la confusió. «Hi ha gent que arriba amb el val però, si abans no l’han activat amb el codi del seu fill, no serveix», alerta Sidera. A l’hora de pagar, les famílies també posen sobre la taula l’interrogant sobre la continuïtat del val escolar. «Tothom coincideix en que ja era hora que el govern es posés les piles i fes alguna cosa per la gent, però els neguiteja saber si, l’any que ve que no hi haurà eleccions, també es farà», explica la llibretera gironina.

Dos-cents euros per curs

Des de la Llibreria 22 de Girona també aplaudeixen la iniciativa. «Moltes famílies han de fer un esforç molt important per a poder pagar els llibres de text, és una despesa que moltes vegades els agafa per sorpresa, i aquesta ajuda permetrà que tothom hi pugui accedir», afirmen. I és que el xec «finança el 50% dels llibres de text, que poden arribar a costar uns 200 euros per curs», detallen. Amb tot, asseguren que «el perfil de clients que venen a comprar llibres de text és molt plural i sensiblement diferent a l’habitual, hi ha famílies nombroses, monoparentals i persones que arriben molt escanyades a final de mes», assenyalen. De la mesura, gairebé tothom se n’ha assabentat. «El 95% de les famílies que venen a comprar llibres porten el val», expliquen. I ho fan «amb plena consciència del que significa per l’economia domèstica».

Subscriu-te per seguir llegint