Alerta per l'arribada de pluges intenses aquest dilluns a les comarques gironines

Les precipitacions podrien anar acompanyades de calamarsa o pedra

Aquest dimarts també s'esperen fortes ratxes de vent

Pluges a la ciutat de Girona, en una imatge d'arxiu.

Pluges a la ciutat de Girona, en una imatge d'arxiu. / Marc Martí

Després del pas de la borrasca Louis aquest cap de setmana -que va causar retencions durant el dissabte a la tarda en l'AP-7 a causa d'una forta calamarsada-, la inestabilitat seguirà present a les comarques gironines durant aquesta setmana.

La causant de la inestabilitat d'aquests dies serà una nova borrasca atlàntica (Mónica) que ha fet saltar les alarmes al Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Aquest diumenge, el Meteocat va emetre un un avís de situació meteorològica perillosa per intenses pluges a diversos punts del territori. L'avís estarà vigent des del dilluns a les 13.00 hores fins a la matinada del dimarts, és a dir, tota la tarda i nit del dilluns 26 de febrer.

Fortes precipitacions

L'avís d'alerta està previst a les comarques de la Selva, Gironès, Baix Empordà, Alt Empordà, Pla de l'Estany i la Garrotxa on s'esperen precipitacions de més de 20  mm en 30 minuts. Segons el Meteocat, la precipitació en aquestes zones anirà acompanyada de tempesta i, en alguns casos, calamarsa o pedra tova a partir de la tarda de dilluns, com ja va passar durant la tarda del dissabte.

Fortes ratxes de vent

Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla Ventcat per fortes ratxes de vent al nord i extrem sud del país. El Servei Meteorològic de Catalunya ha avisat que l'episodi començarà dimarts i al llarg del matí es reforçarà a les cotes mitjanes i altes del Pirineu i puntualment als fons de vall. El vent pot superar els 90 km/h. Les comarques afectades son la Cerdanya, el Ripollès, l'Alt Empordà i el Baix Empordà.

Recomanacions de Trànsit pel temporal

Per la seva banda, el Servei Català de Trànsit ha alertat que en les zones de la Selva i el Baix Montseny -on s'esperen intenses pluges acompanyades de calamarsa- la circulació en vehicle ha de ser cautelosa. "Si es troba calamarsa o pluja, modera la velocitat i augmenta la distància de seguretat", han indicat en el seu compte de X.

Onades de més de 2,5 metres

El Meteocat també ha alertat que el dimarts a la Costa Brava nord, a l'Alt Empordà, s'esperen onades de més de 2,5 metres d'altura, amb una mar de fons de component nord. El dimecres l'avís s'estén cap a la comarca del Baix Empordà, arribant fins al Cap de Begur, amb possibles onades de fins a 2,5 metres també.