Protecció Civil preveu forts onatges i mar de fons "notable" per diumenge

Aquest divendres es manté també l'alerta per vent a la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya i el Ripollès

La punta del Miracle de Tarragona amb un fort onatge

La punta del Miracle de Tarragona amb un fort onatge / Neus Bertola/ACN

ACN

ACN

Protecció Civil avisa que la situació meteorològica serà de "perill alt" per l'estat de la mar aquest diumenge a pràcticament tota la costa. Els episodis més intensos es preveuen a partir de les 12 h del migdia, amb onades que superarien els dos metres i mig. La direcció de l'onatge serà de component sud i hi haurà també mar de fons "notable". En paral·lel, es manté per a aquest divendres l'alerta per vent a la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya i el Ripollès, amb ratxes màximes de 25 metres per segon i vents que bufaran de component sud. De la mateixa manera, continua l'avís per pluges intenses a la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i els dos Pallars. Protecció Civil demanar extremar les precaucions per la possible crescuda dels rius.

En les darreres hores, el temporal de mar ja ha afectat alguns passeigs marítims. A Barcelona, la platja de Sant Sebastià ha perdut un gran volum de sorra, diverses canonades han quedat a la vista i s'han descalçat algunes dutxes. Al Baix Empordà, l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni s'ha vist obligat a tallar un tram del passeig marítim després que el temporal hagi engolit la platja. D'altra banda, a Tarragona, un menor i un home morien ofegats dijous a la platja del Miracle.

En una entrevista a 'Catalunya Informació' aquest divendres a la tarda, la cap de servei de Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Montse Font, ha explicat que aquest dissabte la situació marítima anirà a la baixa i encara hi quedarà mar de fons, però que diumenge es preveu un augment de la intensitat del temporal i de l'onatge. Per això, ha fet una crida a evitar les activitats nàutiques de cara a diumenge. "Tornarà a ser un dia complicadíssim", ha pronosticat.

Pel que fa a les pluges, Font ha comentat que es podrien produir tempestes intenses acompanyades de llamps i vent al Pirineu Occidental -en comarques com la Vall d'Aran, els Pallars i la zona de la Noguera-, tot i que s'espera que el temporal arribi força desgastat de l'Aragó.

Molta precaució a la muntanya i als rius

La cap de servei de Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Montse Font, també ha demanat molta precaució en les zones de muntanya, on encara hi bufen fortes ratxes de vent i on hi ha risc d'allaus en zones com la Vall Fosca; i en les activitats als rius, que poden experimentar creixements sobrats del seu cabal.

Font ha insistit en reclamar "sentit comú" i "autoresponsabilitat" i ha recordat que si els ciutadans es posen en risc també s'hi posen els serveis d'emergències que han d'acudir al seu rescat.