Es pot votar a les eleccions municipals amb el DNI caducat?

Un altre dubte que sorgeix en relació amb el document nacional d'identitat és la validesa o no d'una fotocòpia durant la votació en uns comicis

Una urna electoral, en una imatge d'arxiu.

Una urna electoral, en una imatge d'arxiu. / Aniol Resclosa

C. E. P.

A escassos dies per a la celebració de les eleccions municipals, que se celebren el pròxim 28 de maig, sorgeixen els mateixos dubtes cada vegada que és hora de votar. Està permès votar amb el DNI caducat? És igual de vàlid portar una fotocòpia en comptes del document original?

Votar amb el DNI caducat està permès, ja que la Junta Electoral Central el consulta amb la intenció única d'identificar al votant. Per contra, portar una fotocòpia del document d'identitat no s'admetrà; ha de mostrar-se l'original. Així ho estableix la llei electoral, la LOREG (Llei orgànica del Règim Electoral General).

El passaport, el permís de conduir o la targeta d'identitat d'estranger (en el cas de les persones els països dels quals mantinguin amb Espanya un tractat que els permeti votar als comicis locals) són els altres documents que es poden presentar per votar a les eleccions. En qualsevol cas, és imprescindible que el document inclogui una fotografia que identifiqui al votant.

Foto d'arxiu d'una urna i una mà que comprova el DNI per poder votar

Imatge d'arxiu d'una urna i un membre de la mesa electoral que comprova el DNI per poder votar. / ACN

En el cas que sorgeixin dubtes sobre la correspondència del document amb la identitat del votant, seran els components de la mesa electoral els responsables de decidir per majoria si s'admet el seu vot o no.