Què passa si no em presento a una mesa electoral?

Si has estat seleccionat per estar present a una mesa electoral, hauràs rebut una carta certificada en el teu domicili

Un home diposita el seu vot en una urna electoral, en una imatge d'arxiu

Un home diposita el seu vot en una urna electoral, en una imatge d'arxiu / Aniol Resclosa

Héctor González

El pròxim 28 de maig, Catalunya haurà de passar de nou per les urnes per dirimir les eleccions municipals. A més d'aquells que acudeixin a exercir el seu dret al vot, molts ciutadans hauran de presentar-se als col·legis electorals per complir les seves obligacions a la mesa electoral.

Si has estat seleccionat per estar present a una mesa electoral, hauràs rebut una carta certificada en el teu domicili. Aquesta notificació pot ser lliurada per un carter o per agents de la policia local.

Què passa si no em presento a la mesa electoral?

Tots els membres designats tenen l'obligació expressa de presentar-se al punt de votació a les 8 del matí, una hora abans que comenci la jornada electoral. Inclosos els que estiguin convocats com a suplents, que han d'acudir igualment i esperar que la taula es constitueixi per poder marxar (en cas que no siguin necessaris). Aquells que no ho facin incorreran en una pena de presó de tres mesos a un any o una multa.

Així ho recull el text de l'article 143 de La Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General (LOREG): “El president i els vocals de les meses electorals, així com els seus suplents, que deixin de concórrer o exercir les seves funcions o les abandonin sense causa justificada, incorreran en la pena de presó de tres mesos a un any o una multa de sis a vint-i-quatre mesos”.

Em puc deslliurar d'acudir a la taula?

Les persones a les quals se'ls hagi designat aquesta responsabilitat i que vulguin deslliurar-se de formar part de les meses electorals, sempre amb causa justificada, han de presentar la seva renúncia en un termini de set dies i la Junta Electoral els respondrà en els cinc dies següents.