Quan es farà el sorteig de les meses electorals per a les eleccions del 23 de juliol?

Els ciutadans escollits hauran de complir amb l'obligació d'ocupar un càrrec a les meses electorals per controlar les votacions

Quan sabré si em toca anar a una mesa electoral per a les eleccions generals?

Adrià Brenes / ACN

Pedro Sánchez va decidir avançar les eleccions generals. S'esperaven al desembre, però finalment tindran lloc el 23 de juliol. Les meses electorals, que estan compostes per un president i dos vocals, són els encarregats de presidir l'acte de la votació, controlar el desenvolupament de la votació i realitzar el recompte i l'escrutini.

Dies del sorteig de les meses electorals

Els membres de les meses electorals s'escullen per sorteig en totes les eleccions i aquests sortejos solen realitzar-se un mes abans de la data dels comicis. En el cas de les eleccions del 23 de juliol, el sorteig es realitzaria entre el 23 i el 27 de juny, aproximadament.

En els dies posteriors al sorteig, els ciutadans escollits per estar a la mesa electoral rebran una carta en el seu domicili amb la notificació del seu càrrec. L'única manera de saber si t'ha tocat ser membre d'una mesa electoral és rebre aquesta carta.

La notificació la lliurarà el carter o, també, la pot lliurar un agent de policia. Si no estàs en aquell moment a casa, rebràs un avís per anar a recollir la carta a Correus.

En la carta ve detallada la informació sobre el càrrec que hauràs d'ocupar (o si ets suplent) a la mesa electoral i les instruccions per saber el que has de fer.

Aquest sorteig es realitza entre la totalitat de persones censades que tinguin menys de 70 anys i sàpiguen llegir i escriure, si bé a partir dels seixanta-cinc anys d'edat es podrà manifestar la renúncia en el termini de set dies.

El president de la mesa haurà de tenir el títol de Batxiller o el de Formació Professional de segon grau o, subsidiàriament, el de Graduat Escolar o equivalent, i es designaran dos suplents per cada persona que formi part de la mesa electoral (dues per cada vocal, i uns altres dos suplents per al president de la mesa).