ERC exigeix a Sánchez que no cedeixi a la temptació de repetir comicis per esquivar la negociació amb els independentistes

Marta Vilalta, la portaveu republicana, ha assenyalat que "s’ha parat el bloc PP-Vox»

Marta Vilalta, portaveu d'ERC

Marta Vilalta, portaveu d'ERC / Europa Press

Xabi Barrena

El camí cap a un pacte que permet investir un president, en aquest cas, Pedro Sánchez, sembla, a les 24 hores del tancament dels col·legis electorals, francament intransitable. A la dificultat intrínseca que la clau recaigui en Junts, que ha afirmat que només cedirà a canvi del referèndum, hi cal sumar l'ordre de la fiscalia al jutge Pablo Llarena perquè reactivi l'euroordre. I, davant la possibilitat que Pedro Sánchez vulgui esquivar tot desgast i confiar la seva sort a una eventual repetició electoral, ERC li ha exigit aquest dilluns que afronti el diàleg amb els partits catalans i, sobretot, que no doni cap altra bala a la dreta i a l'extrema dreta. «S'ha parat el bloc PP-Vox», ha assenyalat la portaveu republicana, Marta Vilalta.

El paper que sembla que li tocarà tenir a ERC en les pròximes setmanes és gairebé d'àrbitre. Clatellada contínua a Sánchez, sí, però reiteració cap a l'extenuació, també, que l'opció del bloqueig de la governabilitat d'Espanya que adopta Junts, segons Vilalta, «no és útil per als interessos de Catalunya», inclòs tot el que fa referència a la gestió del dia a dia dels catalans. És a dir, ERC es manté en el seu 'preu' donat la setmana passada: acabar amb el dèficit fiscal, traspàs de Rodalies i reprendre els treballs de la taula de negociació.

La sensació que recorre els passadissos de la seu d'Esquerra al carrer de Calàbria de l'Eixample és que, malgrat la patacada dels resultats, fins a la meitat dels escons que tenia, la influència d'ERC no ha caigut en la mateixa proporció. I que l'independentisme té la clau de la governabilitat tot i que els tres partits (ERC, Junts i la CUP, ja que el PDECat ha deixat d'alinear-se amb el secessionisme) han perdut vot i, fins i tot, els anticapitalistes s'han quedat fora del Congrés.