El PSC arrasa a la majoria de capitals de comarca en detriment de Junts

Nou cop a ERC després de les municipals, que cau en tercera posició a ciutats com Girona, Olot, Puigcerdà i Santa Coloma

Un home dipositant el seu vot a l'urna, ahir.

Un home dipositant el seu vot a l'urna, ahir. / ACN

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Cop dur a les formacions independentistes en les eleccions generals d’aquest 23 de juliol a les principals ciutats de les comarques gironines. El PSC s’ha imposat en nombre de vots a tota la província i ha estat la llista més votada en la majoria de grans ciutats; mentre que Junts i ERC han quedat relegats a la segona i/o tercera posició i, en alguns casos, han quedat més enrere. A més, Junts ha perdut alguns dels seus feus, com per exemple Girona o Olot.

Els socialistes s’han imposat, sobretot, a municipis de la Selva i l’Alt Empordà i a totes les capitals de comarca excepte Banyoles, on Junts ha resistit el cop tot i la pèrdua de vots. El PSC ha més que duplicat els vots i ha passat a la segona posició, relegant ERC a la tercera.

En el cas de la ciutat de Girona, els socialistes han passat d’obtenir 7.571 a 12.229 vots en detriment de Junts, que ha baixat al segon lloc després de perdre més de 4.000 vots. Tot i que la patacada més forta se l’ha endut ERC, que n’ha perdut més de 5.000 i ha caigut a la tercera posició.

A Figueres, la sorpresa l’ha donat el PP, que ha quedat en segona posició, mentre que fa quatre anys va quedar cinquè. Els socialistes s’han imposat amb claredat amb un 14% més de vots i han pres el primer lloc als republicans, que han baixat fins a la cinquena posició.

Pel que fa a Olot, el PSC s’ha imposat a Junts en més de 800 vots i ERC ha quedat tercer. Aquest ordre de formacions també es repeteix a Puigcerdà i Santa Coloma de Farners, mentre que a Ripoll i la Bisbal d’Empordà, ERC està en segona posició i Junts, en la tercera.

A Lloret i Blanes, feus tradicionalment socialistes, el PSC ha arrasat. A Lloret ha augmentat en 1.463 vots, mentre que el PP ha quedat segon i SUMAR, tercer. A Blanes, el PSC es reafirma en primera posició amb un 14% més de vots i el segueixen SUMAR i PP. En totes dues ciutats els resultats dels partits independentistes no han sigut bons.

Seguidament, a Salt el PSC repeteix la victòria quatre anys després però augmenta la distància amb les altres agrupacions polítiques. De fet ha més que duplicat els resultats de Junts i ERC.

El PP ha quedat segon a Figueres, Lloret de Mar i Roses; i en tercera posició a Blanes, ciutats on ha guanyat el PSC

A Roses es produeix una situació similar que a Salt, ja que el PSC revalida la victòria i augmenta la distància amb els seus contrincants. En aquest cas, però, el partit que ha quedat en segon lloc és el PP, que se situa a poc més de 1.000 vots, i VOX ha quedat tercer.

Els socialistes també han guanyat a municipis com Arbúcies, Begur, Caldes de Malavella, Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Castelló d’Empúries, Celrà, Hostalric, l’Escala, la Jonquera, Maçanet de la Selva, Palamós, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar i Vidreres.

En alguns d’aquests municipis de victòria socialista també hi ha hagut relleu, com per exemple Caldes de Malavella, Begur i Torroella, on ERC ha perdut el primer lloc. Seguidament, en municipis com Arbúcies, Vidreres, l’Escala i Castell-Platja d’Aro, Junts ha perdut en detriment dels socialistes.

Per altra banda, Junts ha guanyat a la majoria de municipis de menys habitants, entre els quals destaquen Amer, Anglès, Cassà de la Selva, Peralada, Riudellots de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Verges i Vilobí d’Onyar.

Entre les victòries d’ERC, també n’hi ha en municipis més petits, com per exemple Bàscara i Breda.

De fet, el PSC i Junts s’han repartit les victòries de la majoria de municipis de la província, a més dels republicans, tot i que també n’hi ha hagut de SUMAR i la CUP, malgrat que en aquests darrers dos casos han sigut testimonials.

Subscriu-te per seguir llegint