Entrevista | Montse Bassa Diputada electa d’ERC al Congrés per Girona

«Estic molt decepcionada, no ens podem deixar guanyar per partits espanyols»

Repetirà com a diputada malgrat que serà l’única representant dels republicans al Congrés de la llista gironina.

La cap de llista d’ERC  a Girona, Montse Bassa.

La cap de llista d’ERC a Girona, Montse Bassa. / ANIOL RESCLOSA

Joel Lozano

Joel Lozano

Fa escassos dies vaig preguntar-li com és que ERC repetia noms al capdavant de les llistes després dels resultats de les municipals, que podien semblar un toc d’atenció. Vostè em va defensar la diferència de feina del seu partit a nivell municipal i al Congrés. Ha canviat d’opinió?

Jo et parlo molt clara, estic molt decepcionada. La paraula és decepció. Jo pensava i penso, com a independentista, que tothom era capaç de veure que en unes espanyoles el que no hem de fer l’independentisme és deixar-nos guanyar per partits espanyols. Llavors des del moment que he vist que la CUP s’ha quedat sense representació, Junts s’ha quedat igual i que nosaltres hem baixat, vol dir que tot el moviment independentista ha perdut força. No només a Catalunya sinó la visió que ens interessava donar a nivell internacional i això em decepciona, evidentment.

A què es deu aquesta baixada de l’independentisme?

Jo crec que hi ha diferents factors. A nivell personal, sense haver analitzat el tema, és evident que la desmotivació que hi ha en certa part del moviment independentista, i aquesta abstenció que no ens ha fet un favor. I després hi ha, que jo no ho comparteixo, la gent que ha tingut por a la dreta i ha pensat que el vot útil era el socialisme.

En l’entrevista durant la campanya em va dir que ara veia la independència més a prop. Ho manté?

Jo t’ho deia com l’estratègia que seguim Esquerra de negociació, que si els vots ens permetien continuar sent forts per forçar el PSOE a negociar, havíem fet uns avançaments cap a la independència com el tema de la sedició, els indults... Per això podíem fer avenços que ens podien anar portant cap a la independència. La idea principal és dir-te que fa 92 anys que som independentistes.

Amb els resultats aquests avançaments queden frenats?

Dependrà... Una cosa per la que si hem de ser positius; jo recordo ser molt joveneta i érem quatre gats que anàvem a les manifestacions independentistes els anys setanta. L’independentisme ve de fa molts anys i amb aquests avenços jo cada vegada veig més a prop la independència. El que ens ha passat ara vol dir que tot enlaire? No, això és un toc d’atenció que ens ha de posar les piles.

Què creu que ERC ha fet malament?

Ens hem d’explicar molt millor perquè arribi a la gent el perquè nosaltres estem fent servir l’estratègia que fem servir.

Quina valoració fa de la situació política a Espanya després de les eleccions?

Jo estic a l’espera de si els partits progressistes podem mirar cap a Catalunya i tirar endavant cap aquí. Esperar a veure els partits independentistes i a veure si amb una unitat d’acció tirem endavant abans que torni a pujar la dreta.

Van dir que abans de negociar amb el PSOE parlarien amb els partits independentistes. Junts pot tenir la clau de la governabilitat a Espanya. Els demanaran que donin suport a un possible pacte per evitar que governi la dreta o que es repeteixin eleccions?

Això jo no ho puc respondre. Junts ha de decidir el que ells considerin.

Veu una repetició d’eleccions o una investidura d’aquí a unes setmanes?

No t’ho sé dir, sincerament. Les coses poden canviar en hores. No puc fer avanços.

Subscriu-te per seguir llegint