ERC torna a guanyar a Salt, però haurà de pactar per revalidar l’alcaldia

La formació encapçalada per Jordi Viñas perd un regidor respecte a les passades eleccions, però tindria l’opció de repetir l’aliança amb Junts

Jordi Viñas.

Jordi Viñas. / @vinasxifra

Josep Coll

Josep Coll

Jordi Viñas (ERC) ha tornat a guanyar les eleccions municipals a Salt. Ho ha fet amb el 25,22% dels vots, reduint en tres punts el percentatge de fa quatre anys, el que també li ha fet perdre un representant. De set, passarà a tenir sis regidors. Sembla, per tant, que des de l’arribada de Viñas al capdavant dels republicans el 2015 hi ha hagut un canvi de paradigma a Salt, on des de la independència el 1983 havia governat el PSC o l’antic CiU. Fa vuit anys, ERC no va ser la llista més votada, però el pacte amb IPS-CUP li va valer per prendre l’alcaldia a CiU. Mentrestant, el 2019 va ser la formació més votada i ha governat amb majoria l’últim mandat gràcies a l’aliança amb Junts.

La segona força més votada ha estat el PSC, amb Joan Martín al capdavant, que tornarà a tenir cinc edils obtenint el 19,4% dels vots, mentre que Vox n’ha guanyat un respecte als comicis de 2019 -el que ha perdut ERC-. La llista encapçalada per Sergi Fabri ha superat en vots (16,75%) a la de Junts (16,42%), amb Robert Fàbregas com a cap de llista, que també tindrà quatre regidors. Igual que fa quatre anys, IPS-CUP, la formació encapçalada per Cris Sibina, també ha aconseguit dos regidors amb el 8,22% dels vots.

De fet, els percentatges han estat molt similars als de 2019. Exceptuant ERC, que ha perdut una mica més del 3% dels vots, i Vox, que n’ha guanyat al voltant del gairebé un 4%, la resta de formacions que han aconseguit representació han sumat un percentatge similar de vots respecte a fa quatre anys. D’aquesta manera, el Partit Popular, amb el 4,21%, ha tornat a quedar sense representació a l’ajuntament. L’últim cop que en va tenir va ser el 2011.

Per altra banda, Unión Europea de Pensionistas, amb el 2,69% dels vots ha superat a Salt En Comú Podem (2,51%), que en alguna ocasió també havia tingut representació. Els que han assolit menys vots han estat Unim Salt (2,23%) i Valents (0,77%), que tampoc han assolit cap regidor. La participació a Salt ha estat del 47,55%, un 9% menys que fa quatre anys. Hi ha hagut un total de 7.747 votants, dels quals 1,51% han votat en blanc.

Possibles pactes

ERC i Junts ja han format equip de govern en els últims quatre anys, mostrant bona sintonia. Ho han fet amb majoria absoluta, que és d’onze escons -set d’ERC i quatre de Junts-, però sembla que serà complicat veure un govern amb majoria els pròxims quatre anys després que els republicans hagin perdut un regidor. En tot cas, aquest seria el pacte, a priori, més factible.

En cas que les dues formacions no arribessin a un acord s’obriria un nou escenari. Viñas tindria més opcions de revalidar l’alcaldia perquè ha estat la llista més votada i podria buscar el suport d’IPS-CUP, com va passar el 2015, quan van governar amb minoria amb vuit regidors, la mateixa suma que seria ara si arriben a un acord. En el cas que se’l volgués desbancar, el nou candidat hauria de tenir el suport de la major part del consistori.

El compromís que van signar diferents partits (ERC, PSC, Junts i IPS-CUP, entre altres) de no pactar amb l’extrema dreta fa que cap de les formacions pugui parlar amb Vox per pactar en un possible govern municipal. Tanmateix, el grup liderat per Sergi Fabri sí que podria facilitar la investidura d’un nou alcalde. D’aquesta manera, un possible pacte per formar equip de govern seria el del PSC i Junts. Entre les dues formacions, però, sumen nou escons i, per tant, necessitarien el suport d’IPS-CUP per arribar als onze. Aquest hipotètic pacte sí que arribaria a la majoria absoluta i podria impulsar a Joan Martín a l’alcaldia de Salt.

[object Object]

Recorda que el 28 de maig pots consultar a Diari de Girona els resultats de les eleccions 2023 a tots els municipis gironins: