La llei de la Segona Oportunitat ha de servir perquè famílies, autònoms i persones físiques puguin exhonorar els seus deutes quan es vegin en situacions difícils de superar. Prat Sàbat disposa d'un advocat especialista en aquesta matèria.

Què és la Llei de la Segona Oportunitat?

És un mecanisme que s'ofereix a les persones físiques que es troben en una situació d'insolvència per arribar a perdonar els seus deutes i començar de zero una altra vegada. És una oportunitat per no tenir una llosa de deutes que, en la majoria de casos, ja se sap que no s'hi podrà fer front.

Quan el cas està perdut, també es pot aplicar?

A vegades ni tan sols quan està perdut. Quan veus que el teu nivell d'ingressos no pot fer front als deutes, doncs ja es pot fer. A vegades no cal esperar a l'últim moment; es pot fer abans.

Qui s'hi pot acollir?

Famílies, persones físiques en general, autònoms, empresaris, consumidors... I ara amb els efectes de la pandèmia malauradament serà més freqüent l'ús d'aquesta llei.

Com intervenen vostès en aquest procés. Quina feina fan?

Agafem la persona que es troba en aquesta situació, li expliquem el mecanisme de segona oportunitat i quins passos s'han de fer per arribar al perdó dels deutes. Preparem la documentació per iniciar aquest procediment, que comença intentant arribar a un acord extrajudicial amb els creditors -aquí també intervé la figura del mediador concursal- i després quan és habitual que no s'arribi a un acord l'acompanyem en els tràmits davant el jutjat.

Pot alliberar la càrrega que representen els concursos?

En principi ha de ser més curt. El que passa és que una de les disfuncions de la llei fa que en el cas de les persones físiques, que no són empresaris, la competència és dels jutjats de primera instància del seu domicili. I els jutjats ja van molt carregats i no són especialistes. No tenen l'especialitat del mercantil.

Hi ha molt camí per recórrer?

Sí. Ha experimentat un creixement molt important tot i que estem molt distants de les xifres que té mecanisme a Europa. Amb els números de l'any 2019, a Espanya van haver -hi 3.454 concursos de persones físiques, al Regne Unit i a Alemanya van ser de l'ordre de 100.000 a cada un. No és el mecansisme perfecte o ideal però ara per ara és la millor eina que tenim per alleugerir la situació de famílies que estarien condemnades a no tenir una situació econòmica tranquil·la. Es pot donar una segona oportunitat a persones perquè tornin a començar.

Hi ha excepcions en aquesta llei?

No afecta els préstecs hipotecaris ni els crèdits que es tinguin amb Hisenda i Seguretat Social, i les pensions d'alimentació s'han de continuar pagant. No entren en l'exhoneració dels deutes.